Presedintele Ungariei, Ader Janos, participa alaturi de zeci de mii de pelerini din intreaga lume, la Sumuleu Ciuc, la cea mai mare procesiune catolica din Europa Centrala si de Est, cu o traditie de 449 ani, transmite Agerpres.

Indiferent de varsta, pelerinii s-au indreptat inca de dimineata catre altarul in aer liber de pe muntele Sumuleu, aflat la marginea municipiului Miercurea Ciuc, purtand in maini crengi verzi si steaguri religioase si rostind rugaciuni. Conform traditiei, mai intai s-au oprit la Catedrala franciscana de la Sumuleu Ciuc si s-au rugat la statuia facatoare de minuni a Fecioarei Maria, care se afla in centrul acestui pelerinaj.

Exista credinciosi care nu au folosit ruta obisnuita pentru a ajunge la altarul in aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit si "Drumul Crucii", care porneste la cateva sute de metri de catedrala franciscana si pe care se afla 14 cruci ce simbolizeaza locurile de oprire ale lui Isus pe Golgota.

Oamenii au venit la pelerinaj din toata Europa, dar si din SUA sau Australia si spun ca in fiecare an fac tot posibilul sa fie prezenti si sa se roage Fecioarei Maria, pentru "sanatate, noroc, pace si bucurie".

Numarul pelerinilor va mai creste, multi continuand sa urce pe Dealul Sumuleu si dupa inceperea liturghiei.

La evenimentul religios participa presedintele Ungariei, Ader Janos, alaturi de sotia sa, Herczegh Anita, precum si vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt.

Niciuna dintre oficialitati nu va face declaratii si nu va rosti discursuri, reprezentantii Ordinului Franciscanilor, care organizeaza pelerinajul, dorind, in acest fel, sa nu dea evenimentului religios conotatii politice.

In jurul orei 12.30 a inceput Sfanta Liturghie de Rusalii, oficiata de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi Gyorgy, care va dura aproximativ doua ore, timp in care pelerinii prezenti se vor ruga si vor intona cantece religioase. Singurul invitat al slujbei de Rusalii este preotul paroh Csintalan Laszlo.

Pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu Ciuc are o traditie de secole, iar in acest an se desfasoara sub motto-ul "Fii binecuvantata, Fecioara Preasfanta, Doamna Milostivirii!", intrucat, potrivit organizatorilor, "Sanctitatea sa Papa Francisc le-a propus in mod expres tuturor diacezelor sa deschida poarta sacra a milostivirii".

Pentru buna desfasurare a evenimentului au fost mobilizati peste 500 de jandarmi, politisti si pompieri, la fata locului fiind amplasate mai multe puncte fixe de prim ajutor, iar 20 de ambulante sunt pregatite sa intervina daca pelerinii vor avea problema medicale.