Ministerul Sanatatii a fost informat cu privire la doua cazuri de copii diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic (SHU) din Arges si Bacau.

Copilul din Arges, in varsta de 1 an si 8 luni este internat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" si este supus procedurilor de dializa peritoneala, informeaza un comunicat al Ministerului Sanatatii, citat de Mediafax.

Copilul din Bacau, in varsta de 1 an si 2 luni se afla in prezent internat la Spitalul de Pediatrie din Iasi, nu este supus procedurilor de dializa peritoneala, dar are aplicat cateter.

In ambele cazuri, DSP Arges si DSP Bacau au declansat anchete epidemiologice.

Ministerul Sanatatii reaminteste importanta masurilor de preventie, in special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzator. Specialistii MS recomanda achizitionarea produselor pasteurizate in cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandand spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor, dar si tratamentul termic al alimentelor atunci cand se impune.

UPDATE 1: Starea copilului transferat la Spitalul Sf. Maria din Iasi, grava, dar stabila

Starea copilului transferat vineri noaptea de la un spital din Bacau la Spitalul de Pediatrie Sfanta Maria din Iasi, este grava, dar stabila, informeaza Agerpres.

Potrivit personalului medical, baietelul in varsta de un an si doua luni a fost transferat cu suspiciune de sindrom hemolitic. Dupa ce a fost adus la spitalul iesean, copilului i-au fost prelevate probe biologice pentru analiza. Rezultatul a confirmat diagnosticul de sindrom hemolitic.

Copilul a fost dus in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva. Starea lui este grava, dar stabila.

UPDATE 2: DSP Arges va preleva duminica probe din alimentele consumate de fetita cu sindrom hemolitic uremic

Directia de Sanatate Publica Arges a demarat o ancheta in cazul fetitei din Pitesti care a ajuns vineri la Spitalul Marie Curie din Capitala cu sindrom hemolitic uremic, dar abia duminica vor putea fi prelevate probe din alimentele consumate de bebelus, transmite Mediafax.

"Directia de Sanatate Publica Arges a inceput ancheta prin care investigheaza istoricul consumului de alimente la acest copil si la familia din care provine el. Este destul de greu intrucat mama este cu copilul la Bucuresti. Parintii sunt destul de speriati si ingrijorati de soarta copilului, dar am reusit sa culegem date preliminare despre consumul de alimente care sa orienteze ancheta pe care o vom face impreuna si cu Directia Sanitar Veterinara. Cu privire la alimentatie, nu se poate spune ca are regimul alimentar al unui adult, dar a inceput diversificarea si din datele preliminare a mancat ciorbe; una din carne de vita, carne procurata din gospodarii particulare din Topoloveni, o ciorba de peste, cu peste de captura cumparat de undeva din Pitesti, a consumat iaurturi cumparate din comert, precum si oua si lapte de la gospodarii din Topoloveni. Prin urmare, vom urmari fiecare dintre aceste categorii de alimente sa vedem ce a ramas ca si aliment neconsumat in familie pentru a preleva probe. Astazi nu este nimeni la domiciliu din familie. Tatal este si el la Bucuresti. Maine se intoarce in Pitesti si vom merge impreuna cu colegii din Directia Veterinara sa prelevam probe", a declarat Adrian Stoica, medic epidemiolog si director adjunct DSP Arges.

Aceeasi sursa a precizat ca in spitalele din Arges nu mai este raportat niciun asemenea caz de copil cu sindrom sau suspiciune de sindrom hemolitic uremic.

Adrian Stoica a mai declarat ca fetita de un an si 8 luni nu a stat mai mult de o ora la Spitalul de Pediatrie din Pitesti. Ea a fost adusa la Unitatea de Primiri Urgente, unde a fost evaluata si s-au initiat procedurile de transfer imediat.

"Debutul a fost undeva pe data de 11 mai si prezentarea la Pediatrie pe 13, cand a si fost transferata la Bucuresti. Prezenta scaune diareice. S-a inmultit numarul scaunelor si la prezentarea la Spitalul de Pediatrie, copilul avea si deshidratare", a mai declarat Adrian Stoica.