Romania a facut progrese pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare, insa trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru reducerea aglomerarii in locurile de detentie, sustin experti ai Natiunilor Unite.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, citat de Agerpres, Subcomitetul Natiunilor Unite pentru Prevenirea Torturii (SPT) a efectuat prima misiune de evaluare in Romania, in perioada 3 - 12 mai.

Delegatia a efectuat deplasari la nivel teritorial si a vizitat penitenciare, centre de arest preventiv, spitale, centre de plasament.

De asemenea, delegatia SPT a avut o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii, in vederea prezentarii concluziilor misiunii.

"In opinia expertilor Natiunilor Unite, Romania a facut progrese pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare, insa eforturi suplimentare sunt necesare pentru reducerea aglomerarii in penitenciare si in alte locuri de detentie", se arata in comunicat.

SPT monitorizeaza modul in care statele care au ratificat Protocolul optional la Conventia impotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, isi indeplinesc obligatiile statutare, inclusiv prin stabilirea unui organism independent de monitorizare cunoscut sub denumirea de Mecanism National de Prevenire.

In temeiul art. 4 din Legea 109/2009 pentru ratificarea Protocolului, reprezentantii SPT au acces in orice loc in care persoanele sunt sau ar putea fi private de libertate. In sensul Protocolului, privarea de libertate inseamna orice forma de detentie sau inchisoare ori plasarea unei persoane intr-un loc public sau privat de retinere pe care nu il poate parasi dupa voia sa, prin ordin al oricarei autoritati judiciare, administrative sau de alta natura.