Lactatele consumate de cele 24 de persoane, dintre care 21 de copii, din Fagaras, care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfectie alimentara contineau Stafilococul coagulazo pozitiv (stafilococul auriu), transmite Mediafax.

Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov a anuntat, vineri, ca, in urma analizelor de laborator a probelor din produsele lactate consumate de cele 24 de persoane s-a identificat prezenta Stafilococului coagulazo pozitiv (stafilococul auriu) in casul proaspat de oaie si capra.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Brasov, dr. Dorin Valter Enache, probele vor fi trimise pentru a fi analizate in vederea detectiei enterotoxinei stafilococice la Institutul de Igiena si Satatate Publica Veterinara Bucuresti.

Marti, la Spitalul Municipal Fagaras au ajuns 24 de persoane, dintre care 21 de copii, cu simptome digestive, suspiciunea fiind de toxiinfectie alimentara. Potrivit dr. Dorin Valter Enache, directorul executiv al DSVSA Brasov, o posibila cauza a imbolnavirilor a fost consumul de produse lactate (cas, telemea proaspata, urda) comercializate in strada, de catre o ruda a proprietarului de stana din localitatea Persani.

Vanzatorul de branzeturi isi vindea marfa din poarta in poarta, din masina personala, iar unora le dadea casul si urda pe datorie.

Ulterior, DSVSA Brasov a constatat nereguli grave la stana de unde proveneau lactatele, precum nerespectarea normelor de igiena la procesarea laptelui sau comercializarea produselor fara control sanitar-veterinar.

Proprietarul stanei a fost amendat cu 6.200 lei si i-a fost confiscata intreaga marfa gasita la stana. In plus, DSVSA Brasov il obliga pe proprietarul stanei sa intre in legalitate si sa obtina autorizatiile sanitar-veterinare pentru procesarea laptelui.

In acelasi timp, au fost sesizate organele de urmarire penala, proprietarul stanei fiind acuzat ca a pus in pericol sanatatea publica.