Plenul CSM considera ca afirmatiiledin vara trecuta alelui Victor Ponta si ale lui Calin Popescu Tariceanu, care sustineau ca DNA actioneaza intr-o maniera abuziva, au subminat autoritatea justitiei, informeaza un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii.

Tariceanu, Ponta si Dragnea Foto: Agerpres (editat)

Atunci cei doi au sustinut ca cercetarile Directiei Anticoruptie in privinta lui Ponta urmareau demisia guvernului si schimbarea majoritatii parlamentare.

Decizia Consiliului vine in contextul in care vineri, Calin Popescu Tariceanu a declarat, potrivit Agerpres, ca "democratia autentica nu inseamna ca in Romania deciziile politice sa fie luate luate de binomul SRI-DNA" si a acuzat "spectacolul deplorabil al arestarii primarilor in plina campanie electorala".

Potrivit sursei citate Tariceanu a spus si ca "s-ar putea ca DNA sa distruga tot ce mai este urma vaga de capital romanesc".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, tot vineri, ironic, ca el crede in coincidente, facand referire la audierea politicienilor la DNA in campania electorala.

"Cred cu tarie lucrul asta, eu cred foarte mult in coincidente, mai ales in Romania", a declarat ironic Dragnea la Curtea de Arges, in cadrul unei conferinte de presa, intrebat daca audierea multor politicieni la DNA in campania electorala e o coincidenta.

CSM a apreciat ca si declaratiile din primavara acestui an facute de deputatul Catalin Radulescu, condamnat penal in prima instanta, au subminat sistemul judiciar. Radulescu a spus procurorii fac politie politica.

Comunicatul CSM privind declaratiile lui Ponta si Tariceanu:

"In sedinta din data de 12 mai 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatiile domnului Victor Ponta - fost prim ministru al Romaniei, si ale domnului Calin Popescu Tariceanu - presedintele Senatului Romaniei, emise in spatiul public in perioada 7 - 21 iunie 2015, au depasit cadrul discursului politic, aducand atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia.

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei si are obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Prin Hotararea nr. 993 din 6 octombrie 2015, Plenul CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la afirmatiile lansate in spatiul public de domnul Victor Ponta, prim ministru al Romaniei la acea data, prin intermediul unor posturi TV (B1 TV si Antena 3) si in cadrul discursului tinut in Plenul Parlamentului la data de 9 iunie 2015, respectiv de domnul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului Romaniei (Digi 24 HD).

Afirmatiile lansate in spatiul public s-au referit la activitatea judiciara desfasurata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, la lipsa de independenta a acestora, in sensul ca instrumenteaza dosare penale intr-o maniera abuziva, fara respectarea dispozitiilor legale in materie penala, in scop politic, urmarind demisia guvernului si schimbarea majoritatii parlamentare.

S-a indus ideea ca institutii de forta ale statului, prin activitatea abuziva desfasurata si neconstientizarea responsabilitatii pe care o au, urmaresc printr-o incercare de lovitura de stat inlaturarea unui regim democratic ales.

Inspectia Judiciara a constatat ca sustinerile publice ale celor doi demnitari se inscriu in registrul unor acuzatii nefundamentate si constituie, in fapt, o incercare de disculpare in fata opiniei publice la acuzele formulate de procurori la adresa domnului Victor Ponta in dosarul instrumentat de DNA, in care avea calitatea de inculpat.

S-a retinut ca afirmatiile denigratoare referitoare la modul de exercitare a atributiilor de serviciu de catre procurori au drept consecinta alterarea increderii opiniei publice in competenta, corectitudinea si probitatea profesionala a acestora, afectand imaginea intregului sistem judiciar.

Impactul afirmatiilor celor doi demnitari de rang inalt, reprezentanti ai puterilor executiva si legislativa este unul puternic, iar consecintele sunt deosebit de grave, intrucat s-a indus ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar pe componenta atributiilor ce revin procurorilor, parte a mecanismului justitiei, tocmai de catre factori decidenti cunoscatori ai principiilor statului de drept.

Plenul Consiliului a apreciat ca declaratiile celor doi demnitari au depasit cadrul discursului politic, aducand atingere independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia."