Activitatea in cele cinci unitati sanitare unde erau operate joi doar cazurile urgente urmeaza sa revina vineri la normal dupa ce ministerul Sanatatii a anuntat ca a luat masuri pentru remedierea situatiei. S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce guvernul a cerut sa nu mai fie utilizati dezinfectantii Hexi Pharma in unitatile sanitare pentru ca analizele au aratat ca acestia au fost diluati chiar si de 4 200 de ori.

Cele cinci spitale unde erau operate doar urgentele din cauza lipsei dezinfectantilor sunt: Spitalul Judetean din Dolj, Spitalul de Pediatrie din Galati, Spitalul Judetean din Olt, Spitalul Judetean din Teleorman si Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucuresti.

Victor Strambu, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii i-a informat, joi, in cadrul unei videoconferinte, pe reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica cu privire la masura blocarii utilizarii biocidelor Hexi Pharma in contextul anchetei administrative derulate de minister.

Managerii de spitale pot decide sa cumpere alti dezinfectanti in regim de urgenta, fara licitatii in limita sumei de 15 000 de euro.

In Romania sunt 18 producatori de definfectanti si peste 110 furnizori, au anuntat autoritatile.