Ministerul Sanatatii a facut publice noi rezultate ale produselor Hexi Pharma analizate la laboratorul ICECHIM, la toate cele 18 probe fiind gasite nereguli in ceea ce priveste concentratia de substante dezinfectante raportat la eticheta, intr-un caz diferenta fiind si de 4.200 de ori mai mica, informeaza Mediafax.

Potrivit Agerpres, dintre probele luate din unitati spitalicesti din judetul Mures, Polyiodine Scrub avea concentratia declarata de 7,5% si cea determinata de 4,18%, Hexio-Spray avea concentratia declarata "etanol" de 24% iar cea determinata de 19,5%, la "2 propanol" valoarea declarata era de 36% si cea determinata de 11,2%, Hexioiod Scrub concentratia declarata de 7,5% si cea determinata de 4%, Hexio-Sept glutaraldehida avea concentratia declarata de 12% si cea determinata de 1,18%.

La Calarasi, rezultatele testelor pe dezinfectanti arata astfel: la Hexio Iod concentratia declarata era de 10% iar cea determinata de 9,55%, Polyiodine - concentratia declarata de 10% iar cea determinata de 9,10%, Sprasept - concentratie declarata de 12% iar cea determinata de 1,11%, alta proba de Hexio-Sept - concentratia declarata de 12% iar cea determinata de 1,16%.

Analiza testelor de la Brasov arata ca la substanta Polyiodine Scrub valoarea concentratiei declarate era de 7,5% iar cea determinata - de 3,39%.

Reprezentantii unitatilor sanitare din tara au anuntat ca au luat masuri pentru verificarea si inlocuirea dezinfectantilor furnizati de compania Hexi Pharma aflati pe stoc.

In unele cazuri, lipsa pe stoc a unor dezinfectanti care sa fie conformi din punct de vedere al concentratiei a determinat chiar amanarea unor operatii.

Pe de alta parte, in spitalele care isi procura dezinfectantii din alte surse nu au fost semnalate probleme.