Aderarea la UE a adus Romaniei numeroase beneficii, pe plan comercial, economic, al reformarii justitiei. 9 ani nu au fost insa suficienti pentru a constientiza pe deplin statutul de membru, Romania cautandu-si in continuare locul si rolul in Uniune.

Rolul Romaniei in UEFoto: Euractiv

Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, dupa un drum care a inceput mult mai devreme: la 1 februarie 1993, data semnarii Acordului de Asociere a Romaniei la UE. In iunie 1995 a fost depusa cererea de aderare, iar in decembrie 1999 Consiliul European decidea deschiderea negocierilor de aderare cu Romania, alaturi de alte cinci state - Bulgaria, Lituania, Letonia, Slovacia si Malta. Oficial, negocierile au fost deschise la 15 februarie 2000.

Din cele sase state, Lituania, Letonia, Malta si Slovacia s-au miscat rapid si au incheiat negocierilor in 2002, pentru a adera la UE in 2004, alaturi de Ungaria, Cehia, Estonia, Polonia, Cipru si Slovenia.

Romania si Bulgaria au intrat in 2007, nepregatite dupa cum aveau sa spuna ulterior multi, astfel ca CE a instituit in premiera Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

Citeste mai multe peeuractiv.ro