Romania are "discutii destul de avansate" cu Bulgaria si cu Turcia pentru a construi o flota comuna in Marea Neagra, care va avea un rol "in primul rand de exercitiu", a declarat joi premierul Dacian Ciolos, intr-o conferinta comuna de presa cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Deveselu, unde a devenit functional scutul antiracheta.

"Suntem constienti ca pentru ca aceasta structura sa existe e necesara implicarea si a altor parteneri decat Romania in Marea Neagra si avem discutii destul de avansate si cu vecinii nostri bulgari, si cu prietenii nostri turci, pentru a construi impreuna aceasta prezenta", a raspuns Ciolos, la o intrebare HotNews.ro.

"Odata ce aceasta prezenta cu rol in primul rand de exercitiu este construita speram sa avem participarea si altor aliati la aceste exercitii in Marea Neagra. Intentia noastre este de a prezenta acest proiect la summitul de la Varsovia", a adaugat seful guvernului.

Stoltenberg a precizat ca discutii suplimentare pe marginea acestui subiect vor avea loc la summitul NATO din Varsovia, care are loc in luna iunie.

"Am crescut prezenta in Marea Neagra si am facut acest lucru pentru ca am cazut de acord ca dupa anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia si destabilizarea din estul Ucrainei, unde Rusia ii sustine pe separatisti, am decis sa implementam acest sistem de reasigurare in partea estica a Aliantei. Ca parte din aceasta actiune de reasigurare face parte si cresterea fortei navale in Marea Neagra.

Am discutat cu presedintele cum vom proceda exact si ce putem face pentru a ne asigura ca avem o prezenta militara suficienta atat terestru cat si pe mare dar in acelasi timp trebuie sa intelegem ca este o legatura stransa intre prezenta militara si abilitatea de a creste apararea comuna iar NATO este pregatita sa intareasca aceasta forta", a subliniat seful NATO.

El a subliniat ca toate aceste actiuni sunt un raspuns fata de actiunile Rusiei.