Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezent in Romania pentru a participa joi la ceremonia care marcheaza faptul ca scutul antiracheta de la Deveselu devine operational, a declarat ca NATO isi va consilida prezenta in regiune daca este necesar, insa "nu pentru a ataca, ci pentru a ne apara". Stoltenberg a subliniat, la finalul unei intalniri cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, ca scutul de la Deveselu este unul cu rol defensiv si ca "Nu ne dorim un nou Razboi Rece si vom continua sa depunem eforturi pentru o relatie mai constructiva cu Rusia".

Jens StoltenbergFoto: AGERPRES

"Rusia a schimbat granite prin forta si continua sa isi ameninte vecinii. Vom mentine dialogul cu Rusia", a afirmat Jens Stoltenberg.

El a subliniat ca "Este imposibil ca sistemul de la Deveselu sa doboare rachete balistice rusesti. Este un sistem defensiv."

"Nu vad niciun motiv pentru care el sa justifice tensiunile. Amenintarile Rusiei sunt iresponsabile. Rusii stiu ca nu este un sistem indreptat impotriva Rusiei. Nu ne dorim un nou razboi rece si vom continua sa depunem eforturi pentru o relatie mai constructiva cu Rusia. Ne dorim un dialog transparent, nu vedem nicio contradictie cu o aparare puternica. Avem nevoie de aceasta combinatie de putere si angajament politic", spune secretarul general al NATO.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca "Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, dar si ei stiu, ca si noi, ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei."