Inca 29.000 de copii din familii defavorizate vor putea beneficia de programul "Fiecare Copil in Gradinita', informeaza, miercuri, Ministerul Muncii, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, Guvernul a decis eliminarea limitelor de varsta in cazul copiilor inscrisi in invatamantul prescolar care pot beneficia de programul 'Fiecare Copil in Gradinita', printr-o ordonanta de urgenta care modifica Legea nr. 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Astfel, daca pana in prezent erau eligibili in program doar copiii cu varsta cuprinsa intre trei si sase ani, odata cu aprobarea noului act normativ, vor beneficia de tichetul social in valoare de 50 lei/luna atat cei mai mici de 3 ani, cu conditia sa fie inscrisi in invatamantul prescolar, precum si cei care depasesc varsta de 6 ani si care continua sa mearga la gradinita ca urmare a recomandarilor specialistilor (copii cu dizabilitati si/sau cu dificultati de invatare).

Practic, de programul 'Fiecare Copil in Gradinita' vor beneficia, potrivit estimarilor, inca 29.000 copii, provenind din familii cu un venit lunar pe membru de familie de pana la 284 lei (pana la 2 x venitul minim garantat pentru o singura persoana), in cursul anului 2016.

"In cazul copiilor inscrisi la gradinita in anul scolar 2015 - 2016, termenul de depunere a cererilor de acordare a stimulentului este de maximum 30 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta adoptate astazi", spune Ministerul Muncii.

Pana in prezent, au fost inregistrate circa 60.000 cereri de acordare a tichetului social, mult sub numarul estimat initial, de 111.400 copii.

Legea nr. 248/2015 promoveaza prezenta la gradinita a copiilor, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social in valoare de 50 lei/lunar familiilor cu mai putin de 284 lei venituri lunare/membru de familie (2 x venitul minim garantat pentru o persoana singura).

Tichetele vor putea fi folosite doar la achizitionarea produselor alimentare, de igiena, de imbracaminte si a rechizitelor, acordarea lor fiind conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita.

Potrivit normelor de aplicare a legii, totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maximum 3) si scutirile medicale nu pot depasi 50% din numarul total de zile de gradinita dintr-o luna.

Pentru anul 2016, pentru finantarea programului 'Fiecare Copil in Gradinita' a fost alocata de la bugetul de stat suma de 55,5 milioane lei.