Probele de dezinfectanti medicali de la Hexi Pharma trimise la ICECHIM arata ca in unele cazuri, substantele erau diluate de pana la zece ori, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, Victor Strambu, secretar de stat in ministerul Sanatatii.

Analize laboratorFoto: Hotnews

Declaratia a fost facut cu ocazia prezentantii rezultatele obtinute in urma analizarii de catre ICECHIM a 14 produse biocide de la firma Hexi Pharma, probele provenind de la patru spitale din Bucuresti: Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Spitalul Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta si Institutul national de Endocrinologie "C.I. Parhon".

Toate probele efectuate pe 14 produse de la Hexi Pharma au fost neconforme, a spus oficialul guvernamental. Acestea sunt doar niste prime rezultate, deoarece ICECHIM mai are in lucru 70 de probe de la circa 20 de produse biocide.

Premierul declarase marti ca o sa se testeze si produsele altor firme.

"Sper eu ca incepand de maine (miercuri nota red.) sa avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentratie care au fost facute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmand ca in zilele urmatoare sa se preleveze probele si sa se faca testele si de la celelalte firme producatoare care livreaza produse in Romania. O sa le facem proportional si cu cota de piata, ca sa avem reprezentare cat mai buna a prezentei acestor produse in spitale. Obiectivul este sa ne asiguram ca produsele care se folosesc pentru dezinfectie in spitale sunt la calitatea scontata si isi fac treaba", a afirmat premierul in urma unei intalniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sanatatii

Spre exemplu, la produsul Suprasept al Hexi Pharma se declara un continut de 12% glutaraldehida iar masuratorile de laborator au aratat o concentratie de doar 1,23%, a aratat secretarul de stat.

La o concentratie declarata de clorura de amoniu de 15% testele au relevat 5,18% iar la un produs de iod cu o concentratie declarata de 10% testele au determinat doar 7,41%.

Secretarul de stat a precizat ca s-a decis retragerea "imediata" a tuturor produselor neconforme.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca guvernul nu exclude sa se indrepte in civil impotriva Hexi Pharma deoarece "exista prejudicii pe care incepem sa le constatam".

Dan Suciu nu crede ca spitalele se vor confrunta cu o criza de substante dezinfectante, deoarece "oricand un spital poate face o achizitie pe SEAP (sistemul achizitiilor publice) de azi pe maine de sub 15.000 de euro".

"Discutia legata de incapacitatea unui spital de a avea sau nu substante nu se potriveste momentului", a sustinut el.

Incepand "de maine sau poimaine", se vor efectua controale incrucisate in toata tara, "in general in zonele fierbinti", precum neonatologia, pentru a se verifica calitatea dezinfectantilor utilizati in sistemul medical, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

"Nu va fi o criza a substantelor dezinfectante in spitale", a subliniat Dan Suciu.

La randul sau, Strambu a spus ca nu vor fi probleme in aprovizionarea cu biocide, deoarece exista mai multi producatori si importatori pe piata. "In Romania exista 18 producatori, 8 pentru produse de dezinfectie la nivelul tegumentelor si 10 pentru suprafete, instrumentar. Exista foarte multi importatori si distribuitori, exact ca la medicamente", a spus Strambu.