Informatia ca ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, vehiculata in anumite medii, nu corespunde realitatii, potrivit unui comunicat al CCR, citat de Agerpres.

In comunicat se arata ca CCR a primit, in cei 24 de ani de existenta, aproape 35.000 de sesizari. Dintre acestea, 25.600 de dosare, reprezentand peste doua treimi din totalul sesizarilor primite, s-au inregistrat doar in decursul ultimilor noua ani.

In exercitarea atributiilor sale de control, CCR a pronuntat 17.100 de decizii, hotarari si avize, numarul deciziilor fiind mai mic decat al dosarelor din cauza conexarii cauzelor cu acelasi obiect.

"Cele 564 de decizii de constatare a neconstitutionalitatii reprezinta, in medie, 3,3% din totalul celor pronuntate in cadrul controlului de constitutionalitate incepand cu primul an de activitate a Curtii Constitutionale. (...) Ca atare, informatia vehiculata in anumite medii (in sensul ca ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile CCR) nu corespunde realitatii", se arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, indiferent de solutia pronuntata, de admitere sau de respingere, toate actele Curtii sunt publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dar pot fi consultate si pe pagina de internet a CCR. Tot pe pagina de internet sunt afisate periodic informatii privind stadiul de transpunere in legislatie a deciziilor de neconstitutionalitate pronuntate incepand cu anul 2009.