Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Hotarare privind inasprirea sanctiunilor si introducerea unei noi contraventii aplicate firmelor care nu respecta regimul punerii pe piata si utilizarii produselor biocide. Astfel, pe langa contraventiile stipulate de legislatia in vigoare, va constitui contraventie si nerespectarea declaratiei pe proprie raspundere in ceea ce priveste continutul si concentratia substantei active. Aceasta contraventie va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 35.000 lei si 50.000 de lei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Hotararea de Guvern mai prevede posibilitatea antrenarii raspunderii penale a faptuitorului in cazul in care se intrunesc conditiile legale. Astfel, daca personalul din autoritatile responsabile cu efectuarea controalelor oficiale in domeniul introducerii pe piata si utilizarii biocidelor apreciaza ca faptele care constituie contraventii au fost savarsite in conditii care sa atraga raspunderea penala, sesizeaza organul de urmarire penala competent.

Hotararea adoptata miercuri modifica si completeaza Hotararea 617 din 23 iulie 2014 privind stabilirea cadrului institutional pentru punerea la dispozitie pe piata si utilizarea produselor biocide.

Potrivit acestei Hotarari aflate in vigoare, autoritati responsabile de efectuarea controalelor oficiale sunt:

  • Ministerul Sanatatii prin directiile de sanatate publica;
  • Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice prin Garda Nationala de Mediu;
  • Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor prin directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.