Politistii romani au descoperit in primul trimestru al anului aproape 700 de straini care stateau ilegal in tara noastra, informeaza un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrari.

Astfel, atat cu forte proprii cat si in cooperare cu Departamentul de Informatii si Protectie Interna, Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane si Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane au fost organizate 1443 actiuni si controale, cele mai multe in sistem integrat, avand un caracter preventiv si de control al legalitatii intrarii si sederii strainilor in Romania.

In cadrul actiunilor au fost depistati cu sedere ilegala 676 de cetateni straini, indicator aflat in crestere fata de aceeasi perioada a anilor 2014 si 2015, cand au fost depistate 548 respectiv 607 persoane.

Persoanele au fost depistate in toate judetele tarii, numarul celor cu sedere ilegala fiind mai mare in orasele care sunt centre universitare sau se afla in apropierea frontierei de stat, respectiv Bucuresti (220), Iasi (25), Cluj (23),Timis (103), Arad (44) si Constanta (37).

Cei mai multi sunt din state precum Moldova, Israel, Pakistan, Irak si Tunisia. Dat fiind contextul international, activitatea de prevenire si combatere a sederii ilegale a cetatenilor straini reprezinta o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrari care monitorizeaza permanent evolutia fenomenului.

Pana in prezent, tara noastra nu a fost afectata in mod major de o presiune migrationista, situatiile inregistrate se mentin in parametrii ultimilor ani, nefiind semnalate cresteri semnificative ale acestui indicator.