Lotul olimpic de chimie al Romaniei a obtinut sase medalii - doua medalii de aur, doua medalii de argint si doua medalii de bronz -, la a 50-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie "D. Mendeleev", desfasurata in perioada 1 - 8 mai, la Moscova, anunta Ministerul Educatiei.

Medaliatii cu aur:

  • Andrei Iliescu  - clasa a XII-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti;
  • Paul Haidu-Gerea - clasa a XI-a/Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta;

Ambii elevi au fost laureati cu aur si argint la editia precedenta, insa spre deosebire de anul trecut, Andrei Iliescu a reusit sa se claseze pe locul I cu punctaj maxim.

Medaliatii cu argint:

  • Cristian Robert Raclea - clasa a XII-a/Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati. Cristian Robert Raclea si-a egalat performanta din 2015;
  • Mihnea Daniel Zoican - clasa a XII-a/Colegiul National "Sfantul Sava" din Bucuresti.

Medaliile de bronz:

  • Georgiana Sabina Firtala - clasa a XII-a/Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt;
  • Raluca Darauta - clasa a XII-a/Colegiul National "Gheorghe Vranceanu" din Bacau.

Competitia presupune sustinerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care doua probe teoretice si una practica/experimentala, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima proba teoretica a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 sectiuni incluse: chimie fizica, stiintele vietii, chimie anorganica, chimie organica si chimie analitica.

La aceasta editie jubiliara a concursului au participat 120 de elevi din 19 tari.