A doua exceptie de neconstitutionalitate privind alegerile intr-un singur tur ridicata de jurnalistul Liviu Avram va fi judecata miercuri de CCR.

Curtea Constitutionala a RomanieiFoto: Agerpres

UPDATE 10.58 Jurnalistul a spus in pledoaria sa de miercuri ca nu contesta alegerea primarilor intr-un singur tur, in conditiile in legislatie este prevazut al doilea tur in caz de balotaj.

Liviu Avram le-a aratat judecatorilor Curtii ca el contesta de fapt majoritatea cu care se alege primarul, majoritatea relativa.

Acesta le-a cerut sa decida in ce masura primarul astfel ales este ales in mod reprezentativ, daca nu se obtine votul majoritatii votantilor.

"Majoritatea este in partea cealalta”, a argumentat Liviu Avram.

"Odata cu intrarea mea astazi, in aceasta cladire as putea spune ca principalul obiectiv al demersului meu a fost atins si anume ca CCR sa se pronunte pe fond si asupra articolului care vizeaza numarul de tururi, majoritatea cu care este ales primarul. Am vrut sa fac acest demers pentru a nu lasa aceasta chestiune importanta strict la latitudinea politicienilor si sa vina si o instanta, singura instanta constitutionala din tara sa spuna daca este sau nu constitutional", a declarat Liviu Avram, la intrarea in CCR, potrivit Mediafax.

Jurnalistul a afirmat ca este convins ca alegerea primarilor intr-un singur tur este neconstitutionala.

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins, in urma cu o saptamana, o alta sesizare a lui Liviu Avram.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, dupa ce Curtea s-a pronuntat in acest caz, ca o prima sesizare a lui Liviu Avram (privind numarul minim de semnaturi necesare depunerii unei candidaturi) a fost "respinsa ca neintemeiata", aratand ca este rolul Parlamentului sa stabileasca legea electorala si modalitatile de organizare a alegerilor si nu s-a gasit niciun motiv pentru care acest lucru sa se schimbe.

Jurnalistul explicase pe contul sau de Facebook ca prima sesizare ajunsa la CCR avea o "vulnerabilitate", deoarece nu se putea extinde controlul de constitutionalitate la prevederea privind numarul de tururi la alegeri daca judecatorii resping sesizarea sa privind numarul de semnaturi necesare pentru depunerea unei candidaturi, vulnerabilitate care nu exista in cazul celei de-a doua sesizari, cand se va analiza pe fond si numarul de tururi de scrutin.