Importatorul Anios, lider mondial in comertul cu substante dezinfectante, acuza Comisia de Biocide din Romania ca a ascuns testele HexiPharma. Alexandru Virgolici conduce GB Indco, unicul importator al produselor Anios in Romania. El declara, pentru Tolo.ro, ca GB Indco a avut un proces cu Ministerul Sanatatii, care a durat din 2013 pina in 2015. Motivul a fost ca "Am vrut sa verificam felul in care Comisia de Biocide a eliberat avizul pentru citeva produse ale Hexi Pharma. Si am cerut testele de eficienta pe produsele lor.(...) Asta e problema, ca nu ni le-au dat. Am apelat la justitie impotriva Ministerului Sanatatii, pentru ca aceasta Comisie de Biocide nu are personalitate juridica, dar apartine de minister. Am pierdut si la fond, si la Apel. Doi ani au durat procesele. Dupa parerea noastra, acele analize de performanta ale produselor ar fi trebuit sa fie publice, dar daca asa a decis justitia, ne-am conformat. Am facut in 2012 analize la laboratoarele Anios. (...) Am descoperit ceva in neregula, am vrut sa verificam cum de au primit avizul si sa facem public totul, justitia a decis altceva, m-am supus."

Alexandru Virgolici patroneaza GB Indco, unicul importator al produselor Anios in Romania. El declara, pentru Tolo.ro, ca nu poate garanta pentru comportamentul distribuitorilor sai, insa garanteaza pentru produsele Anios.

De asemenea, Virgolici afirma ca importatorul Anios redacteaza un document catre autoritati, in care sustine ca va demonstra, "punct cu punct, pe legile romanesti si europene", ca epidemiologul care a trimis catre SRI documentul despre licitatia trucata nu are dreptate in ce priveste caracteristicile produselor.

"Muncim de azi dimineata ca sa elaboram un raspuns catre autoritati", a declarat Virgolici pentru Tolo.ro.

Dialog Catalin Tolontan - Alexandru Virgolici:

-Domnule Virgolici, ce puteti comenta in legatura cu acuza de licitatii trucate?

- Noi sintem importatori. Atit. Muncim de azi dimineata ca sa elaboram un raspuns catre autoritati.

-Ati vorbit cu Anios?

-Sigur. Azi dimineata. Le-am recomandat sa nu escaladam. Dar facem un raspuns. Cu sute de pagini anexa tehnica.

- Vi l-a cerut cineva? Si cui il veti trimite? Ministerului Sanatatii?

- Nu ni l-a cerut nimeni. Dar il pregatim. Sa va spun ceva. Noi, GB Indco, am avut un proces cu Ministerul Sanatatii, care a durat din 2013 si pina in 2015.

- De ce?

- Am vrut sa verificam felul in care Comisia de Biocide a eliberat avizul pentru citeva produse ale Hexi Pharma. Si am cerut testele de eficienta pe produsele lor.

- Le-ati primit?

- Nu. Asta e problema, ca nu ni le-au dat. Am apelat la justitie impotriva Ministerului Sanatatii, pentru ca aceasta Comisie de Biocide nu are personalitate juridica, dar apartine de minister.

- Si ce a spus justitia?

- Am pierdut si la fond, si la Apel. Doi ani au durat procesele. Dupa parerea noastra, acele analize de performanta ale produselor ar fi trebuit sa fie publice, dar daca asa a decis justitia, ne-am conformat.

- De ce ati cerut testele Hexi Pharma de la dosarul de avizare?

- Am facut in 2012 analize la laboratoarele Anios.

- Si ce ati descoperit?

- Intrebati sursele dumneavoastra si veti afla!

- De ce nu ne spuneti dumneavoastra?

- Se va spune ca sint subiectiv. Sintem competitori. Eu mi-am facut datoria de cetatean.

- De cetatean?

- Da. Am descoperit ceva in neregula, am vrut sa verificam cum de au primit avizul si sa facem public totul, justitia a decis altceva, m-am supus.

-Este laboratorul unui competitor.

- E adevarat, dar nu cred ca puneti in discutie laboratorul Anios. De ce Comisia de Biocide nu ne-a aratat testele lui Hexi? Si, apropo de laborator, exista intr-adevar si in strainatate laboratoare cu o reputatie "ca-ti dau ce vrei". Dar in nici un caz Anios.

-Unde exista?

-In Cehia, de pilda. Daca veti cere unui neamt sau unui frantuz sa tina cont de un laborator anume din Cehia iti va spune sa treci cu discutia mai departe.

- Seamana buletinele de testare pe care le-ati facut la Anios si cele pe care Comisia de Biocide nu vi le-a dat cu aceste teste facute acum in spitale?

- Nu. Sint, evident, altceva. Testele reale de eficienta pentru dezinfectanti nu sint teste de sanitatie. Apropo de spitale, stiti probabil ca exista multi medici care atunci cind isi opereaza prietenii iau dezifectantii direct de la un producator serios si nu folosesc substantele din spitale.

-Stiti dumneavoastra pe cineva?

-Da, am amici care vin la mine si pleaca la operatie cu punga de antiseptice de la noi. De ce?

  • Ce a gasit Anios in propriul laborator la produsul Hexi Pharma?

"Francezii au depistat o diluare foarte mare a substantelor active din Thor. Chiar o diluare de doua cifre pentru una dintre substante", spune o sursa din industrie.

"Ceea ce a descoperit Anios la produsele Hexi a fost nu doar o diluare, ci si o formula diferita fata de eticheta si avizul dat de Comisia de Biocide" - sursa a Gazetei Sporturilor.

Citeste continuarea pe Tolo.ro.