Fostul ministru al Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu a declarat luni seara, la Antena 3, ca nu isi asuma decat lucruri care au baza stiintifica si legala, scrie Agerpres. Intrebat care a fost motivul pentru care a plecat din Guvern, el a raspuns: "Faptul ca nu imi asum decat lucruri care au baza stiintifica si stau pe lege. (...) Trebuie gandit foarte bine ce facem, nu doar pentru a raspunde unor optiuni ale unor grupuri care doresc musai sa demonstreze ca au dreptate".

Dacian Ciolos si Patriciu Achimas CadariuFoto: Facebook - Dacian Ciolos

Patriciu Achimas-Cadariu a mentionat ca se refera la sistem in general si la reprezentativitate.

"Aici avem, pe de o parte, o masa de pacienti si avem o masa de profesionisti in sanatate care sigur ca pot si ei sa dezamageasca, pot sa greseasca, dar ei sunt singurii care reprezinta sistemul si pentru care nu avem decat vorbe de ocara, de ponegrire si de a scadea in continuare increderea in ei. Oare cui foloseste aceste lucru?", adaugat el.

El considera ca sarcina ministrului Sanatatii este aceea de a face politici de sanatate si control, dar "nu de dragul de a face niste documente sau de a da niste amenzi".

"Scopul este binele pacientilor in primul rand. Exista doua abordari in acest sens: este varianta in care ne uitam cate like-uri pierdem pe Facebook, dam cateva petarde de presa pentru a rezolva problema, cum se intampla de 20 de ani, sau varianta in care te documentezi, construiesti un program pas cu pas, asa cum am facut-o inclusiv cu programul de infectii nosocomiale chiar din decembrie. Treptat se rezolva problema. O lege buna, se stie peste tot in lume, se schimba in doi ani, un sistem se schimba in doua mandate - 8-10 ani. (...) Lucrurile acestea nu se construiesc batand din palme, adunand o comisie... Eu ma refeream la oameni care fac parte din astfel de comisii care nu au solutii, dar care vor sa darame tot", a mai declarat fostul ministru.

El a precizat ca aceasta declaratia a sa are legatura cu comisia organizata la Guvern pentru a rezolva problema dezinfectantilor din spitale.

"Comisia care a fost astazi organizata pentru a rezolva aceasta problema. (...) Atat vreme cat sunt acolo persoane cu care nu rezonez... Nu am participat la comisie fiindca am participat impreuna cu premierul la o discutie. (...) Ministerul Sanatatii nu poate ajuta la imagine pe nimeni. Lucrurile nu se pot face peste noapte. (...) O analiza care este facuta intr-un laborator neautorizat nu sta in picioare in justitie", a spus Achimas-Cadariu.

Intrebat unde "nu vorbea aceeasi limba" cu premierul, Achimas-Cadariu a mentionat: "In aceasta varianta intempestiva de a face lucrurile, de a nu calcula un buget. Cand pornesti o astfel de investigatie, ai nevoie de un buget, un buget care este foarte mare. Stiti cat ar costa in strainatate aceste analize de concentratie, un minim de analize? Intre 700 de mii si un milion de euro. In Romania, peste un milion de lei. Actiuni intempestive de a folosi laboratoare neautorizate din tara nu mi se par corespunzatoare. (...) Atata vreme cat ne aruncam sa facem analize din nou intr-un laborator care nu este acreditat... Aceasta organizare care s-a facut in acest weekend la Guvern... Eu eram la Cluj. Am fost chemat, dar nu am reusit sa ajung la timp".

  • Dacian Ciolos despre existenta unor grupuri de interese in sanatate: Cadariu nu mi-a spus niciodata nimic

Premierul Dacian Ciolos a declarat la randul sau, luni seara, ca fostul ministru al Sanatatii nu i-a spus niciodata despre existenta unor grupuri de interese si i-a cerut acestuia sa faca publice asemenea informatii daca le detine.

"Mie nu mi-a spus niciodata pana acum nimic, daca are ceva elemente, la fel cum au facut si alti ministri sau fosti ministri dupa ce au plecat ca sunt grupuri de interese... Eu astept in continuare sa spuna public lucrurile astea. Eu intotdeauna ce am avut de spus am spus public si o spun public. Pe de alta parte, am spus ca n-o sa ma vada cineva criticand un fost ministru sau ministru. Atunci cand am observatii de facut le spun in direct. Daca domnul Achimas atat a inteles din colaborarea pe care am avut-o cinci luni, e problema dansului", a afirmat prim-ministrul inainte de participarea la receptia de Ziua Europei, potrivit Agerpres.

Ciolos a adaugat ca a avut o discutie in cursul diminetii de luni cu Cadariu, in cursul careia fostul ministru i-a atras atentia ca reformele pe care intentioneaza sa le promoveze in domeniul sanatatii ar duce la privatizarea sistemului sanitar si a subliniat ca el nu urmareste acest lucru.

"Mie mi-a spus dimineata, cand am avut o discutie, ca reformele astea pe care vrem sa le facem sa nu cumva sa impinga lucrurile spre privatizarea sistemului de sanatate, ca asta s-ar urmari. Nu am niciun obiectiv de a privatiza sistemul de sanatate, nu asta e ideea care e la baza reformei. Eu as fi asteptat si de la dansul sa vina cu idei de reforma care sa tina cont de viziunea pe care dansul o are - si are o viziune legata de sistemul de sanatate - ci si legat de realitatile cu care ne confruntam de la o saptamana la alta. Deci mai mult nu am ce sa comentez. Eu voi fi transparent cu tot ceea ce fac, voi explica fiecare decizie, oricine va fi ministru Sanatatii ii voi cere sa faca acelasi lucru, pentru ca problema pe care o avem noi acum este o mare neincredere a cetatenilor in sistemul de sanatate si daca cu astfel de declaratii continuam sa amplificam aceasta neincredere nu stiu daca in felul asta vom rezolva mai usor problemele", a adaugat prim-ministrul.

El a spus ca se asteapta de la oamenii din sistem "sa vina cu mesaje care sa se bazeze pe realitate si pe fapte care sa creasca gradul de incredere si nu sa arunce petarde care n-au sustinere".

"Daca au sustinere, eu astept pe oricine sa vina si sa spuna public lucrurile respective pentru ca eu nu am nimic de ascuns", a concluzionat premierul.