Ministerul Educatiei a demarat analiza tezelor de doctorat suspecte de plagiat. Printre cei vizati - Ponta, Toba si Oprea

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 9 mai 2016, 19:43 Actualitate | Esenţial


Protest din 2012 cu tombola cu diplome de doctorat
Foto: Agerpres
Ministerul Educatiei a demarat procedura de analiza a tezelor de doctorat unde au existat sesizari privind suspiciuni de plagiat, cum ar fi in cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, iar in maximum 45 de zile acestia ar putea ramane fara titlul de doctor, scrie Mediafax. Problema este ca modificarile votate ieri in Parlament ar putea invalida intreg procesul.Ministerul Educatiei, prin Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ar putea retrage in 45 de zile incepand de luni, 9 mai, titlul de doctor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu Neagu, Mihai Stanisoara, Dumitru Parvu si Petre Toba.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a confirmat pentru Mediafax ca ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU initierea demersurilor necesare pentru analiza si solutionarea distincta a cazurilor sesizate in 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat in cazul mai multor fosti si actuali demnitari si persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba.

Este vorba de o sesizare facuta de patru cercetatori romani care lucreaza in strainatate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elvetia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca si profesorul Vladimir Tismaneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

"In egala masura, am trimis universitatilor la care persoanele in cauza si-au sustinut tezele de doctorat sa trimita la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza in comisiile de specialitate. Totodata, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare si functionare CNATDCU, ca in termenul prevazut, sa se pronunte asupra sesizarilor", a explicat Amarandei.

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o luna dupa solicitarea indreptata de catre Ministerul Educatiei initiatorilor sesizarii, de a furniza informatii suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit raspuns: "In 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au facut sesizarea comuna, o serie de completari, la care nu am primit insa raspuns. In consecinta, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiza, pentru fiecare caz in parte", a mai spus Amarandei.

UPDATE:
 • Dr. Cristian Dogaru, de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, anunta ca a trimis un raspuns catre UEFISCDI, prin care pune la dispozitie documentele suplimentare solicitate. El arata ca motivul intarzierii a fost ca "urma sa organizez documentele 'brute' pe cazuri, dar le pun la dispozitie pentru urgentarea analizei. De asemenea, asteptam sa fie votata noua componenta CNATDCU".
Vezi raspunsul integral transmis de Cristian Dogaru catre UEFISCDI, luni, remis si HotNews.ro:
 • In urma raspunsului dumneavoastra din 7 Aprilie 2016 la sesizarea trimisa de catre mine catre CNATDCU pe data de 12 Martie 2016, si in lumina comunicatului Ministerului Educatiei de pe data de 9 Mai 2016, prin care se anunta ca ministrul Adrian Curaj a solicitat la CNATDCU "initierea demersurilor necesare pentru analiza si solutionarea distincta a cazurilor sesizate in 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat in cazul mai multor fosti si actuali demnitari", doresc sa va aduc la cunostinta ca documentele suplimentare solicitate in adresa din 7 Aprilie 2016 sunt disponibile la adresa http://tiny.cc/Sesizare-CNATDCU; documentele urmau a fi organizate pe cazuri, acesta fiind motivul intarzierii in furnizarea lor. Avand insa in vedere ca Ministerul Educatiei a initiat demararea procedurii de analiza a cazurilor sesizate si ca va pune la dispozitia CNATDCU tezele de doctorat vizate, va pun la dispozitie documentele suplimentare solicitate, chiar daca sunt neorganizate, pentru urgentarea analizei. Sunt convins ca CNATDCU va putea extrage informatiile necesare din aceste documente.
 • La adresa respectiva veti gasi si varianta text a articolelor publicate pe hotnews.ro in urma anchetei jurnalistice pe acest subiect, precum si sesizarile pe care le-am transmis CNATDCU in trecut.
 • Al dvs. Dr. Cristian Dogaru, Faculty of Arts, Business and Applied Social Science, University Campus Suffolk, United Kingdom

In cererea trimisa, luni, la CNATDCU se mentioneaza: "Va rugam sa initiati in cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza si solutionarea distincta a tuturor cazurilor cuprinse in aceasta sesizare. Anexam textul sesizarii insotit, cu ajutorul link-urilor, de alte informatii relevante care pot fi utile analizei dumneavoastra".

Sesizarea ii vizeaza pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier si ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucuresti, Neculai Ontanu; prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost aparator al lui Victor Ponta, in prezent cercetata pentru coruptie; fosta secretara a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apararii si senator si deputat de Mehedinti, Mihai Stanisoara; fost adjunct al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul-sef Dumitru Parvu si actualul ministru de Interne, Petre Toba.

De asemenea, Ministerul Educatiei a solicitat Bibliotecii Nationale, sa puna la dispozitia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate si, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a indreptat catre universitati. Este vorba de Universitatea din Bucuresti, Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", Academia de Politie "Al. I Cuza" si la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", care au primit solicitari in acest sens.

Nu in ultimul rand, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de sustinere a tezei pentru fiecare persoana in parte.

In paralel cu analiza universitatilor, comisiile de analiza CNATDCU isi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odata stabilit de CNATDCU ca este vorba de o teza de doctorat plagiata, reprezentantii institutiei vor inainta ministrului Educatiei decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui sa o semneze. Toata procedura aceasta va avea un final in maximum 45 de zile, a mai explicat Amarandei pentru Mediafax.

Practic, in 45 de zile, Victor Ponta si ceilalti vizati de verificari ar putea ramane fara titlu de doctor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9258 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  FSLI (Luni, 9 mai 2016, 20:25)

  Ilenuca1 [utilizator]

  Liderul sindical ex ministru pedeserist de Maramuu' fu consultat?
  • 0 (0 voturi)    
   Curaj versus Pop (Marţi, 10 mai 2016, 14:21)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui Ilenuca1

   Liderul sindical a avut nevoie de cateva ore sa schimbe legea si comisiile. Pe cand Curaj nu are curajul sa ia o decizie hotarata.
 • +14 (16 voturi)    
  Pierdere de timp (Luni, 9 mai 2016, 21:08)

  hopshio [utilizator]

  Haideti mai ca toata lumea stie ca nu au plagiat. :) Ce lume rea tz tz tz.
 • +12 (12 voturi)    
  Pai ce o sa zica Ministerul? (Luni, 9 mai 2016, 21:17)

  emil bobu [utilizator]

  Nu ce a zis si pe vremea lui Ponta?

  Sau asta e primul subiect pe care Ciolos se simte suficient de barbat incat sa spuna adevarul?
  • +2 (2 voturi)    
   General valabil (Marţi, 10 mai 2016, 8:54)

   Om bun [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   "Nulitate cumpărată

   S-a grăbit şi-a cumpărat
   Diplomă de doctorat
   Şi se crede chiar dotat!...
   Real e... zero barat..."

   epigramă de Constantin Enescu
 • +14 (16 voturi)    
  Cred ca ar trebui (Luni, 9 mai 2016, 21:19)

  cadian [utilizator]

  sa li se retraga titlul de doctor tuturor celor care l-au avut ca indrumator pe Gabriel Oprea.
  De asemenea cred ca trebuie penalizat cumva si Adrian Nastase pentru teza plagiata a lui Victor Ponta avand in vedere ca a fost indrumatorul lui.
 • +18 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 9 mai 2016, 22:13)

  Radu-Mihai [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Ministerul Educatiei, . . . ar putea retrage . . . (Luni, 9 mai 2016, 22:25)

  ty [utilizator]

  Alta aburteala? A catea?
 • +2 (6 voturi)    
  plagiat =2xfurt (Luni, 9 mai 2016, 22:37)

  cuky [utilizator]

  apreciez ca o peroana care tot ce a obtinut material sau intelectual a insemnat multa ,foarte multa munca ,ca plagiatul este un furt grav .plagiatul =pozitie intelecuala nemeritata + pozitie profesionala sau demnitate urmare a titlului de doctor, cu avantaje materiale
  a fura o paine dfin magazin, chiar daca iti este foame, este considerat furt .
  un plagiat cum se considera ????????
  asteptam rezultatul analizei ce o vor face persoanele si autoritatile indreptatite .rezultatele vor spune foarte mult despre ce se intampla in romania la nivelul cel mai inalt intelectual si nu
  numai .....si ce sanse avem sa intram in randul tarilor civilizate si democratice ,unde toti trebuie sa respectam legea si regula ,si unde nimeni nu este
  mai presus de lege
 • +10 (12 voturi)    
  Lipseste din eschema Abrambunica ! (Luni, 9 mai 2016, 23:01)

  Miky113 [utilizator]

  Vrem o poza, ca doar a adus IPB in top: Grosavesti igitur copies&flores
 • +6 (6 voturi)    
  98% din teze sunt plagiate -isi cele de "licenta" (Luni, 9 mai 2016, 23:43)

  Maniu [utilizator]

  asta duce la inapoierea sociala si economica si la pastrarea puterii de catre cei, de fapt, analfabeti. Problema e ca si membrii CNATDCU sunt printre cei care au "infrant" legea iar justitia nu-i condamna. Este o rusine de nesters.
 • +6 (6 voturi)    
  jos comunistii! (Marţi, 10 mai 2016, 0:59)

  I [utilizator]

  toti prostii se inghesuie ca sa fie prosti cu diploma! :))
 • +6 (6 voturi)    
  La cite sunt... (Marţi, 10 mai 2016, 5:48)

  Hohey [utilizator]

  ...nici China nu are suficienti functionari :)
 • +5 (5 voturi)    
  TOBA - din guvernul CIOLOS (Marţi, 10 mai 2016, 8:21)

  Velma Kelly [utilizator]

  Fostul plutoner ajuns chestor in doar 15 ani. Plagiator odios.
  • +1 (1 vot)    
   Probabil pentru... (Marţi, 10 mai 2016, 10:19)

   Olyx [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   "merite deosebite"...!!! Ca si Oprea....
 • +2 (2 voturi)    
  Nu cred (Marţi, 10 mai 2016, 9:08)

  scharke [utilizator]

  Nu cred ca s-a apucat Ministerul de analizat, nu au Curaj!
 • +3 (3 voturi)    
  Hotia nu-i inventata de ieri ! (Marţi, 10 mai 2016, 9:25)

  andreesanu [utilizator]

  Daca s-ar face deratizare reala in DOCTORATE in ultimii 25 de ani ar trebui sa dispara vro mie de asa zisi DOCTORI FACUTI LA XEROX !!! .Hirtia suporta multe mizerii asa s-a inventat hirtia igenica ,cu cat hirtia e mai groasa cu atit stratul de rahat e mai mare !
  Numai hirtia speciala !!!suporta plagiatele !!!
 • +2 (2 voturi)    
  E TIMPUL ca guvernul... (Marţi, 10 mai 2016, 10:18)

  Olyx [utilizator]

  TEHNOCRAT sa actioneze ALTFEL decat guvernele de politruci de pana acum...Mi-e teama insa de ministru Curaj caruia tocmai CURAJ-ul ii lipseste, EL FIIND PARTE A SISTEMULUI....!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Pe cand un registru de doctori analfabeti? (Marţi, 10 mai 2016, 11:00)

  SkyDan [utilizator]

  Cred ca ar trebui sa se infiinteze o adresa mail unde se pot depune informatii despre doctorate frauduloase. Eu stiu 5 care se lauda ca si-au plagiat doctoratul 100% sau au platit pe altii sa-l plagieze ei nestiind nici o limba straina, nici macar romana.
  • 0 (0 voturi)    
   cereti verificarea asa cum au facut (Marţi, 10 mai 2016, 19:53)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

   cei mai de sus - sistemul ar trebui sa se miste la fel indiferent cine ii sesizeaza.

   Succes!
 • 0 (0 voturi)    
  filofolklorsofia (Marţi, 10 mai 2016, 19:22)

  Ilenuca1 [utilizator]

  la noi este un doctor in filosofie (si director de scoala sub toate partidele) pe disciplina etnofilosofie, avizat de 2 membri ai Academiei Române
 • 0 (0 voturi)    
  bilant la 45 de zile (Miercuri, 22 iunie 2016, 19:05)

  goeul [utilizator]

  45 zile, rezultat 0
  cred ca ne-am lamurit cu Curajul unora


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by