Ministerul Educatiei a demarat procedura de analiza a tezelor de doctorat unde au existat sesizari privind suspiciuni de plagiat, cum ar fi in cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, iar in maximum 45 de zile acestia ar putea ramane fara titlul de doctor, scrie Mediafax. Problema este ca modificarile votate ieri in Parlament ar putea invalida intreg procesul.

Protest din 2012 cu tombola cu diplome de doctoratFoto: Agerpres

Ministerul Educatiei, prin Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ar putea retrage in 45 de zile incepand de luni, 9 mai, titlul de doctor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu Neagu, Mihai Stanisoara, Dumitru Parvu si Petre Toba.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a confirmat pentru Mediafax ca ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a solicitat, luni, la CNATDCU initierea demersurilor necesare pentru analiza si solutionarea distincta a cazurilor sesizate in 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat in cazul mai multor fosti si actuali demnitari si persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba.

Este vorba de o sesizare facuta de patru cercetatori romani care lucreaza in strainatate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elvetia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca si profesorul Vladimir Tismaneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

"In egala masura, am trimis universitatilor la care persoanele in cauza si-au sustinut tezele de doctorat sa trimita la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza in comisiile de specialitate. Totodata, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare si functionare CNATDCU, ca in termenul prevazut, sa se pronunte asupra sesizarilor", a explicat Amarandei.

Purtatorul de cuvant a mai precizat ca demersul vine la o luna dupa solicitarea indreptata de catre Ministerul Educatiei initiatorilor sesizarii, de a furniza informatii suplimentare, potrivit Regulamentului de organizare al CNATDCU, solicitare care nu a primit raspuns: "In 7 aprilie, au fost solicitate celor trei persoane care au facut sesizarea comuna, o serie de completari, la care nu am primit insa raspuns. In consecinta, am solicitat la CNATDCU demararea procedurii de analiza, pentru fiecare caz in parte", a mai spus Amarandei.

UPDATE:

  • Dr. Cristian Dogaru, de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, anunta ca a trimis un raspuns catre UEFISCDI, prin care pune la dispozitie documentele suplimentare solicitate. El arata ca motivul intarzierii a fost ca "urma sa organizez documentele 'brute' pe cazuri, dar le pun la dispozitie pentru urgentarea analizei. De asemenea, asteptam sa fie votata noua componenta CNATDCU".

Vezi raspunsul integral transmis de Cristian Dogaru catre UEFISCDI, luni, remis si HotNews.ro:

  • In urma raspunsului dumneavoastra din 7 Aprilie 2016 la sesizarea trimisa de catre mine catre CNATDCU pe data de 12 Martie 2016, si in lumina comunicatului Ministerului Educatiei de pe data de 9 Mai 2016, prin care se anunta ca ministrul Adrian Curaj a solicitat la CNATDCU "initierea demersurilor necesare pentru analiza si solutionarea distincta a cazurilor sesizate in 15 martie la UEFISCDI privind suspiciunile de plagiat in cazul mai multor fosti si actuali demnitari", doresc sa va aduc la cunostinta ca documentele suplimentare solicitate in adresa din 7 Aprilie 2016 sunt disponibile la adresa http://tiny.cc/Sesizare-CNATDCU; documentele urmau a fi organizate pe cazuri, acesta fiind motivul intarzierii in furnizarea lor. Avand insa in vedere ca Ministerul Educatiei a initiat demararea procedurii de analiza a cazurilor sesizate si ca va pune la dispozitia CNATDCU tezele de doctorat vizate, va pun la dispozitie documentele suplimentare solicitate, chiar daca sunt neorganizate, pentru urgentarea analizei. Sunt convins ca CNATDCU va putea extrage informatiile necesare din aceste documente.
  • La adresa respectiva veti gasi si varianta text a articolelor publicate pe hotnews.ro in urma anchetei jurnalistice pe acest subiect, precum si sesizarile pe care le-am transmis CNATDCU in trecut.
  • Al dvs. Dr. Cristian Dogaru, Faculty of Arts, Business and Applied Social Science, University Campus Suffolk, United Kingdom

In cererea trimisa, luni, la CNATDCU se mentioneaza: "Va rugam sa initiati in cel mai scurt timp posibil toate demersurile necesare pentru analiza si solutionarea distincta a tuturor cazurilor cuprinse in aceasta sesizare. Anexam textul sesizarii insotit, cu ajutorul link-urilor, de alte informatii relevante care pot fi utile analizei dumneavoastra".

Sesizarea ii vizeaza pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier si ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucuresti, Neculai Ontanu; prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost aparator al lui Victor Ponta, in prezent cercetata pentru coruptie; fosta secretara a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apararii si senator si deputat de Mehedinti, Mihai Stanisoara; fost adjunct al sefului Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul-sef Dumitru Parvu si actualul ministru de Interne, Petre Toba.

De asemenea, Ministerul Educatiei a solicitat Bibliotecii Nationale, sa puna la dispozitia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate si, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a indreptat catre universitati. Este vorba de Universitatea din Bucuresti, Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", Academia de Politie "Al. I Cuza" si la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", care au primit solicitari in acest sens.

Nu in ultimul rand, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de sustinere a tezei pentru fiecare persoana in parte.

In paralel cu analiza universitatilor, comisiile de analiza CNATDCU isi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odata stabilit de CNATDCU ca este vorba de o teza de doctorat plagiata, reprezentantii institutiei vor inainta ministrului Educatiei decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui sa o semneze. Toata procedura aceasta va avea un final in maximum 45 de zile, a mai explicat Amarandei pentru Mediafax.

Practic, in 45 de zile, Victor Ponta si ceilalti vizati de verificari ar putea ramane fara titlu de doctor.