Ambulanta folosita vineri seara pentru a-l transporta pe fotbalistul Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca era, la momentul realizarii inspectiei, la o zi dupa tragedie, echipata cu defibrilator functional, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru Mediafax.

Ambulanta folosita vineri seara la stadionul Dinamo, care l-a transportat pe fotbalistul Patrick Ekeng la spital, a fost inspectata de autoritati, impreuna cu toate ambulantele firmei Puls, insa la momentul inspectiei s-a contatat ca are defibrilator functional, a declarat Raed Arafat. Potrivit acestuia, problema este ca nu se stie daca, in noaptea meciului, ambulanta avea sau nu defibrilator, acesta putand fi adaugat ulterior, iar acest lucru va fi stabilii in urma anchetei procurorilor si Politiei.

"Ambulanta care s-a folosit a fost controlata printre altele, dar starea ei reprezenta situatia la 24 de ore dupa (eveniment), vazuta de echipa. Ce s-a intamplat pe stadion, ce avea (in dotare ambulanta) pe stadion fac obiectul altei anchete pe care o face procuratura impreuna cu politia. Noi am verificat situatia generala a serviciului respectiv si respectarea legislatiei", a declarat Raed Arafat.

Echipa din cadrul Departamentului pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Afacerilor Interne si specialistii Ministerul Sanatatii au finalizat controlul inceput sambata la societatea comerciala care a asigurat servicii private de ambulanta la meciul de fotbal in care a decedat Patrick Ekeng. In urma "abaterilor grave" constatate, autorizatia firmei de ambulante private Plus a fost suspendata pentru 30 de zile.

Raed Arafat: Serviciul Puls a fost amendat anul trecut in urma unei inspectii pe o ambulanta, in trafic

Serviciul de ambulanta Puls a mai primit amenda pentru nereguli anul trecut, in urma unei inspectii neanuntate facute de DSU, pe o ambulanta Puls care se deplasa in trafic, a declarat duminica secretarul de stat Raed Arafat.

Serviciul de ambulanta Puls se afla in evidenta autoritatilor, dupa ce anul trecut a fost amendat in urma unui control in trafic, pe una din ambulante. Mai mult, 41% din sanctiunile date serviciilor de ambulanta pentru nereguli sesizate in urma inspectiilor, anul trecut, au fost la firme private, spune Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat si ca exista legislatie care prevede controlarea serviciilor de ambulanta publice si private: "Noi controlam in continuare aceste firme, numai ca este ca orice control si inspectie, firmele respective au responsabilitatea sa respecte legea si cand faci inspectia si constati ca nu respecta legea, iei masurile pe care le prevede legea. Este exact ca la circulatia rutiera, daca cineva nu respecta legea si merge cu 150 de kilometri pe ora, poate ca scapa o data, scapa de doua sau de trei ori si dupa care politia il prinde la un moment dat si il amendeaza, asta daca nu omoara pe cineva si atunci se iau masuri mai dure. Si aici e la fel, controalele si inspectiile se fac, dar este imposibil sa avem un numar egal de controlori si de inspectori cu firmele care trebuie sa fie controlate. Intotdeauna serviciile de inspectie si control sunt mai mici si atunci se planifica controlul."

Arafat a precizat ca inspectia si controlul se fac inopinant, dar uneori se fac si anuntat "pentru anumite chestii": "Noi avem cel putin in anul 2015 un numar de 76 de controale operationale (asta inseamna impreuna cu Ministerul Sanatatii), 25 de inspectii neanuntate la unitatile de primiri urgenta si la serviciile de ambulanta publice si private si 46 de inspectii in trafic, adica ii opream si verificam ambulantele acolo, si inca 10 inspectii ca urmare a unor petitii si sesizari. Din asta, avem, la privat, 41% din totalul de sanctiuni contraventionale date. Sanctiunile se dau pentru diferite chestii, de la nepurtarea centurii pana la faptul ca gasim o ambulanta care nu e ok, depinde pentru ce s-a dat sanctiunea. 41% din santiunile date firmelor private includ si pe cei care au fost opriti in drum si nu aveau centura, si cei care nu aveau ceva in masina, si cei care nu au respectat anumite reguli. Pulsul a primit anul trecut o amenda la unul din inspectiile de trafic."

Raed Arafat a mai spus ca recent a mai fost o situatie in care o firma de ambulante si-a pierdut autorizatia, insa nu a precizat care este firma respectiva sau pentru ce si-a pierdut autorizatia: "Acum un an, unul din serviciile de ambulanta privata a pierdut autorizatia pentru sase luni, nu este vorba de Puls, ci de alta firma. Sase luni a durat aproape pana au recapatat autorizatia lor si au rezolvat problema."