Romanii sunt chemati sa aprinda o lumanare in memoria militarilor cazuti la datorie, duminica, intre orele 19:00 - 20:00, la Monumentul Eroilor militari cazuti in misiune in teatrele de operatii si pe teritoriul Romaniei, din Parcul Tineretului din Capitala. Evenimente similare vor avea loc si in alte orase din tara, iar luni dimineata in toate unitatile militare romanesti se vor organiza ceremonii de comemorare pentru cei doi militari.

Drapelul, coborat in berna in Baza Aeriana KandaharFoto: Facebook - MApN/ Iulian Cadulencu

In Baza Aeriana Kandahar, militarii Batalionului 2 Infanterie Protectia Fortei "Calugareni" au coborat drapelul tricolor in berna si au tinut un moment de reculegere. Imagini de la cermonie au aparut pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii, informeaza Mediafax.

"Va asteptam alaturi de noi in aceasta seara, intre orele 19.00 - 20.00, la Monumentul Eroilor militari cazuti in misiune in teatrele de operatii si pe teritoriul Romaniei, din Parcul Tineretului, raspunzand invitatiei colegului nostru, plutonierul adjutant principal Florea Sas, subofiterul de comanda al Statului Major General, de a aprinde o lumanare pentru eroii nostri cazuti la datorie, de a ne ruga impreuna pentru ei si pentru familiile atat de greu incercate.

Initiativa a fost preluata si de alti camarazi din orasele Brad - Monumentul Eroilor din oras, Craiova - Catedrala Sfantul Dumitru, Brasov - Monumentul Eroilor din Piata Prefecturii, Predeal - Monumentul Eroului din Piata Garii, Sfantul Gheorghe - Monumentul Soldatului Necunoscut, Timisoara - Monumentul Eroilor din Parcul Central. Eroii nu mor niciodata!", anunta MApN, pe contul de Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii, cei doi militari romani care au murit sambata in Afganistan, precum si cel ranit, au fost victimele unui schimb de focuri cu afganii intr-o tabara de antrenament de langa Kandahar. Plutonierul Iulian Dumitrescu si sergentul Adrian Vizireanu si-au pierdut viata in urma ranilor suferite, al treilea militar ranit fiind in afara pericolului.