Ministerul Apararii Nationale pecizeaza cei doi militari romani care au murit sambata dimineata in Afganistan ii instruiau impreuna cu alti militari romani, intr-o baza de pregatire din apropierea localitatii Kandahar, pe politistii afgani, cand s-a deschis focul asupra lor de catre persoane purtand uniforma fortelor de securitate afgane. Militarii romani au ripostat cu foc, ucigandu-i pe agresori.

MApN precizeaza ca in schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari romani au fost raniti. Dupa primirea primului ajutor, ranitii au fost evacuati la cel mai apropiat spital. Doi dintre ei au decedat.

Al treilea militar a fost evacuat duminica, de la ora 10:30, la un spital militar american din Germania si se afla in stare stabila.

Informatiile vin dupa ce comandantul detasamentului romanesc de forte pentru operatii speciale din Afganistan a transmis duminica dimineata primele constatari ale comisiei care cerceteaza cauza mortii a doi militari romani si ranirea altuia in Afganistan.

MApN precizeaza ca investigatia continua, impreuna cu reprezentanti ai fortelor aliate.

"La nivelul Statului Major General au fost stabilite masuri pentru cresterea gradului de securitate al militarilor nostri in cadrul misiunilor comune de instruire si repatrierea cu onoruri militare a militarilor cazuti la datorie", se arata intr-un comunicat de presa transmis de minister.

MApN mai anunta ca luni, la ora 8:00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national vor fi organizate ceremonii militare si religioase de comemorare pentru cei doi militari.

"Conducerea ministerului isi exprima profundul regret pentru pierderea celor doi militari, este alaturi de familiile greu incercate si se informeaza in permanenta despre evolutia starii de sanatate a militarului ranit", se mai arata in comunicat.