Dupa aproape 6 ani de la modernizarea sistemului de Educatie din Romania, concretizata prin Legea Eduatiei Nationale 1/2011, se poate constata ca tot ce s-a aplicat in varianta initiala a fos bun, scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu intr-o postare pe blog. Fostul ministru da drept exemplu clasa pregatitoare, invatamantul profesional dual, bacalaureatul corect, clasificarea universitatilor, razboiul antiplagiat, "Scoala Altfel", Laserul de la Magurele, evaluarea onesta a granturilor. Funeriu arata ca au existat "incercari disperate de modificare, mafiotii din educatie" care nu au reusit sa distruga tot, insa au golit legea de esenta.

Daniel FuneriuFoto: HotNews.ro

Fostul ministru al Educatiei aminteste ca modernizarea sistemului de Educatie s-a facut printr-o schimbare de tip "expert" in care masurile sunt decise in urma unui diagnostic precis de catre experti in domeniu iar "politicul se angajeaza in fata natiunii sa faca acceptabile si sa explice masurile decise de <>."

"Tentativa de modernizare prin reforme de tip <>, de sus in jos, a sanatatii nu a dus la niciun rezultat, iar in educatie a dus la rezultate foarte bune atata timp cat am aplicat ceea ce trebuia sa aplic, dar in momentul in care vectorul schimbarii nu a mai condus <>, acesta s-a reasezat, cat a putut, pe vechile baze. Este, totusi, remarcabil un fapt: nimeni nu va mai putea de acum sa spuna ca <>. Am facut-o, deci se poate, cred ca daca mai apucam un inceput de an scolar majoritatea lucrurilor erau ireversibile. Mai mult, lucruri pentru care am fost injurat strasnic sunt acum acceptate si chiar apreciate. Nu e nefiresc: in bulibaseala generala caracteristica sitemelor dezariculate, fiecare si-a incropit o nisa de confort personal. Care nisa era perturbata de inevitabila punere in functiune a unui sistem functional. Cum sa fie fericiti liderii de sindicat cand, brusc, statul nu le mai baga in buzunar direct 16 milioane de Euro anual, fara sa le ceara socoteala? Sau elevii care, incercand sa copieze, erau exclusi din examen in loc sa primeasca diploma?", arata Daniel Funeriu.

Prin contrast, presedintele Klaus Iohannis a propus recent o schimbare in educatie bazata pe dezbatere.

Daniel Funeriu arata ca desi crede "100% atat in justetea masurilor pe care le-am luat sau preconizat prin Legea 1/2011, chiar daca nu ma dezic nicio clipa de metoda pe care am aplicat-o, de confruntare nemiloasa a mafiilor din educatie, eficient regrupate dupa mai 2012", considera ca nu trebuie boicotata sau aruncata in derizoriu "metoda dezbaterilor".

"Celor, multi, care imi scriu rugandu-ma sa duc lupta in numele lor, le spun, la modul cel mai serios: dezbateti, acum e vremea implicarii voastre, si vedeti daca razbiti. E lupta voastra, nu a mea. De fapt asa a fost tot timpul, dar nu v-ati dat seama pana acum", scrie fostul ministru.