Romania va folosi toate instrumentele pe care le avem la dispozitie pentru ca statul canadian sa-si respecte angajamentele luate in ceea ce priveste acordarea de vize turistice pentru cetatenii romani, a declarat premierul Dacian Ciolos, el precizand ca a atentionat si UE in acest sens. Premierul a facut aceste afirmatii vineri, la Eurosfat, el raspunzand unei intrebari venite din sala, pe tema vizelor acordate de SUA si Canada, potrivit Mediafax.

Dacian Ciolos Foto: AGERPRES

"Cu Canada am finalizat deja negocierile, a fost un agreement cu Canada si Canada si-a luat un angajament inclusiv vizavi de eliminarea vizelor turistice cu Romania si Bulgaria, cu angajamentul ca pana la momentul ratificarii Tratatului de liber schimb cuprinzator si aprofundat sa fie aprofundata si cu regret constat ca nu suntem in situatia respectiva. Am spus-o foarte ferm, am avut o discutie si cu presedintele Junker, si cu comisara Maelstrom,(...), dar a fost o intelegere cu Canada si eu ca prim-ministru al unui stat membru consider ca UE si CE care reprezinta UE trebuie sa fie foarte ferme in relatia cu Canada ca partenerii nostri sa-si respecte angajamentele", a afirmat Dacian Ciolos.

Premierul a adaugat ca a atentionat Bruxelles-ul ca Romania va folosi toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a convinge si Canada si CE ca niste angajamente trebuie respectate: "Si Romania, si Bulgaria, trebuie tratate de Comisia Europeana ca orice al stat membru cand e vor de sustinerea intereselor lor, care trebuie sa fie si interesele UE", a subliniat primul ministru.

El si-a exprimat speranta cu nu va fi nevoit sa recurga la toate "instrumentele" de care dispune si a precizat ca se poarta negocieri continue cu Canada: "Aproape ca as spune ca sunt convins ca vom gasi o solutie si intelegere in aceasta chestiune care, inca o data, e vorba de un angajament pe care Canada l-a luat acum cativa ani", a concluzionat seful Executivului.

Referitor la SUA, premierul a amintit ca Tratatul de liber schimb este inca in negociere, iar Romania face eforturi pentru a indeplini condiitiile pentru visa waiver si el spera ca lucrurile sa progreseze.

Autoritatile romane vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relatiei UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe.