Analizele Ministerului Sanatatii, care a gasit probleme in doar 5% din probele luate din spitale, ar trebui puse sub semnul intrebarii, in sistemul de sanatate romanesc neraportarea infectiilor din spitale fiind o politica, crede doctorul Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor din Romania, informeaza Mediafax.

Doctorul Tanase, care a fost prezent joi la o emisiune Gandul Live, a mai spus ca medicilor le este teama sa nu fie concediati daca raporteaza cazuri de infectii si ca sistemul medical pare mai curand orientat spre interesele managerilor decat ale pacientilor, cuvantul de ordine fiind "minciuna".

"In randul medicilor, sa spunem, tacerea a fost o politica. Le este greu si le este frica sa vorbeasca pentru ca risca sa fie dati afara sau au alte sanctiuni disciplinare (...) Mai devreme sau mai tarziu toata lumea isi va da seama de necesitatea schimbarii sistemului de sanatate din Romania, ca lucrurile nu pot continua asa cum sunt in momentul de fata si nu cred ca este corect ca toti sa tacem si sa adoptam politica strutului", a declarat medicul la Gandul Live.

In ceea ce priveste ancheta Ministerului Sanatatii rpivind cazul dezinfectantilor de la Hexi Pharma, Tanase a spus: "Ministerul a masurat prin aceste analize incarcatura bacteriana de pe suprafete si de pe mainile persoanelor, de pe instrumentarul chirurgical, cand problema era de fapt in legatura cu compozitia chimica a dezinfectantilor. Asta nu o stim si nu am masurat-o, n-am evaluat-o printr-o analiza in laborator (...) Mi-e greu sa inteleg de ce nu s-au sigilat toate mostrele cu acesti dezinfectanti care exista in spitale pentru a se face o analiza corecta. Asta mi-e greu sa accept, fiindca nu pot sa accept ca spitalele sa mearga inainte cand exista o suspiciune la adresa substantelor care sunt folosite in spitale".

El s-a intrebat cum a ajuns Hexi Pharma sa detina monopilul pe piata din Romania: "Este o intrebare legitima, in conditiile in care exista mai multe firme in Romania care produc dezinfectanti, cum ajunge o firma sa aiba practic monopolul pietei dezinfectantilor din Romania. Asta mi-e greu sa inteleg. In mod sigur nu a fost o decizie izolata, ci a fost o decizie transmisa si este un lucru la care poate si ministrul si alte organe ar trebui sa se gandeasca.(...) In Romania exista doi sau trei intermediari care sunt agreati de Ministerul Sanatatii si fara de care nu se poate face nicio tranzactie. Suntem o tara saraca, nu ne permitem sa cumparam ieftin. Acesta este un motto al sistemului de sanatate".

In ceea ce pruveste infectiile din spitale, el a spus ca, in Romania, "nu putem raporta sau nu se raporteaza aceste infectii nozocomiale din cauza ca una din cerintele pentru managerii de spital este ca numarul acestor infectii nozocomiale sa scada. Este o cerinta aberanta fiindca numarul infectiilor nozocomiale in principiu ramane constant".

Nu in ultimul rand, medicul Tanase a mai spus despre scandalul privind sectia de arsi de la spitalull Floreasca ca "undeva, clar este o minciuna si trebuie vazut de care parte este adevarul, fiindca nu este de acceptat ca o investitie asa de mare cum a fost sectia de arsi de la Floreasca sa nu fie functionala si e interesant de vazut ce s-a intamplat acolo de fapt".