Premierul Dacian Ciolos a declarat vineri dimineata ca se impune modificarea legislatiei din sanatate, pentru ca actuala legislatie "de multe ori nu ne lasa sa ducem lucrurile pana la capat". Totodata, exista si probleme de legislatie ce vizeaza responsabilizarea managerilor de spitale, a precizat Ciolos. Guvernul intentioneaza sa foloseasca urmatoarele 6 luni pentru a lua masuri structurale "care chiar daca nu vor reforma sistemul medial, vor scoate la lumina ce se intampla".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este, cred, a treia situatie de criza care apare de cand am eu acest mandat si vreau sa fie foarte clar, sunt lucruri care vin din spate, sunt lucruri care arata disfunctionalitati in sistemul de sanatate. M-am uitat chiar astazi de dimineata, cred ca in ultimii sase sau sapte ani am avut cel putin zece ministri la Sanatate care s-au succedat. E clar ca in astfel de situatii n-ai cum sa faci o reforma. Pe mine ma intereseaza acum, in primul rand, sa gasim solutii la problema care s-a iscat, sa clarificam de fapt lucrurile acolo, legat de acesti dezinfectanti", a declarat Dacian Ciolos.

"Nu ma multumeste legislatia pentru ca, de multe ori, nu ne las sa ducem lucrurile pana la capat. O sa modificam si legislatia. (...) Avem probleme de legislatie si legat de responsabilitatea si responsabilizarea managerilor de spitale", sustine Ciolos, adaugand ca vrea sa foloseasca "urmatoarele 6 luni si pentru a lua si alte masuri structurale care chiar daca nu vor reforma sistemul medical, vor scoate la lumina ce se intampla".

Intrebat daca are in vedere schimbarea ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, Ciolos a declarat: "Nu exclud nicio masura, dar in momentul de fata nu cred ca schimbari de oameni pot sa rezolve problemele sistemice. Daca va fi cazul si cand va fi cazul, asa cum am demonstrat si pana acuma, voi lua orice masura, dar acum ma intereseaza sa gasim solutii la problemele care sunt acolo si sa putem scoate la lumina alte probleme care eventual se pot isca. Cum poti sa schimbi, sa faci o reforma intr-un sistem cand aproape la fiecare luna mai apare cate o criza, mai apare cate un scandal".

Premierul a mai anuntat ca de saptamana viitoare va forma o echipa din oameni din sistem dar si din afara sistemului cu care sa lucreze pentru a realiza o imagine clara a sistemului.

"Am intentia, chiar de saptamana viitoare, sa-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul - unii din sistem, altii din afara sistemului - pentru a avea o intelegere cat mai precisa a ceea ce se poate face in sase luni si voi face lucrul asta", a spus seful Executivului.