Premierul Ciolos a trimis Corpul de control in doua controale majore la Ministerul Sanatatii: unul va verifica modul in care ministerul a controlat dezinfectantii Hexi Pharma, al doilea - la comisia de biocid a ministerului. Cele doua controale vin pe fondul indoielilor exprimate de medici, ziaristi si membri ai societatii civile fata de modul in care Ministerul Sanatatii a gestionat criza dezinfectantilor.

Dan SuciuFoto: Agerpres

Executivul va considera Sanatatea prioritatea numarul unu a actului de guvernare in urmatoarele luni, a declarat joi seara purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, anuntand o serie de masuri imediate ce vor fi luate de guvern.

"Pentru a clarifica, mentine si recastiga increderea in sectorul sanitar, Executivul va considera din acest moment Sanatatea prioritatea numarul unu in urmatoarele luni", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Suciu a anuntat astfel ca Executivul va lua o serie de masuri pe termen scurt, mentionand ca premierul a decis sa trimita Corpul de control la Comisia nationala pentru produse biocide de pe langa Ministerul Santatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor in spitale. "Vrem sa stim daca criteriile au fost respectate si daca s-au respectat toate standardele pentru procedurile de acreditare si dezinfectie", a explicat Suciu.

Totodata, a mai aratat Suciu, Corpul de control al premierului "va analiza rigoarea metodologica a inspectiilor de sanitatie realizate de Ministerul Sanatatii in ultimele zile, pentru a avea garantia corectitudinii rezultatelor din ultimele zile" si ca, "in caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului, care deja s-a sesizat in legatura cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate in ancheta aflata in derulare".

"Pe de alta parte, premierul Dacian Ciolos va solicita masurile administrative care se impun", a mai precizat Suciu, amintind de asemenea ca, "in acest moment, Corpul de control analizeaza declaratiile contraditorii legate de folosirea Sectiei de Arsi a Spitalului Floreasca".

Tot in ceea ce priveste masurile pe termen scurt, a continuat purtatorul de cuvant, Executivul pregateste pentru urmatoarea sedinta de Guvern o Hotarare prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, in procedura de urgenta.

"E inacceptabil sa nu existe un laborator acreditat din 2007 si sa nu putem avea o rigoare certificata in ceea ce priveste analizele spitalicesti. Vom continua sa utilizam expertiza laboratorului si sa trimitem pentru analize esantioanele de teste, inclusiv pentru concentratia produselor de dezinfectie", a declarat Suciu.

De asemenea, a mai mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului, premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, "sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nosocomiale anuntat saptamana trecuta".

Declaratia integrala a lui Dan Suciu:

”În ultima perioadă au apărut în spațiul public o serie de informații și suspiciuni legate de situația din sectorul de sănătate. Au apărut suspiciuni legat de stadiu infecțiilor nozocomiale, de utilizarea inadecavată a secțiilor de sănătate din spitale sau de eficiența utilizării dezinfectanțiilor intraspitalicești.

Pentru a clarifica, menține și recaștiga încrederea în sectorul sanitar, premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul de sănatate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni. În consecință, Guvernul își asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situației actuale și alte structurale, pentru perioada imediat următoare.

În consecință, măsurile pe termen scurt sunt:

Corpul de Control a Primului-Ministru va demara un control la nivelul Comisiei de Biocid, de pe lângă Ministerul Sănătății, comisie care stabilește caietele de sarcini și criteriile de utilizare a dezinfectanților intraspitalicești. Vrem să știm dacă criteriile au fost respectate și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție.

Totodată, Corpul de Control al Primului-Ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor din ultimele zile. În caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat în legatură cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate în ancheta aflată în derulare.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș va solicita măsurile administrative care se impun. Reamintesc că, în acest moment, Corpul de Control analizează declarațiile contraditorii legate de folosirea Secției de Arși a Spitalului Floreasca.

Tot în ceea ce priveşte măsurile pe termen scurt, Guvernul pregăteşte pentru următoarea şedinţă de Guvern o HG prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, în procedură de urgenţă. E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 şi să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce priveşte analizele spitaliceşti. Vom continua să utilizăm expertiza laboratorului şi să trimitem pentru analize eșantioanele de teste, inclusiv pentru concentraţia produselor de dezinfecţie.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Patriciu Achimaș Cadariu să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecţiilor nozocomiale anunţat săptămâna trecută.

Premierul Dacian Cioloș aşteaptă, de asemenea, ca organele de cercetare penală să vină cu concluzii în cel mai scurt timp posibil, astfel încât Guvernul să poată lua măsurile care decurg şi care ţin de competența Executivului.

Măsurile structurale pe care Guvernul le are în vedere țin de reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate.

Avem o infrastructură spitalicească veche și suntem datori să reîncepem construcția de unități spitalicești. Este momentul să anunțăm programul de parteneriat public-privat de reconstrucție a două spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate în acest moment: Spitalul de copii Marie Curie și Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, în București. Sunt programe-pilot care vor putea fi continuate cu alte obiective, în perioada următoare. De asemenea, vom accelera proiectele cu finanțare europeană pentru construcția celor trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj.

Toate crizele din ultimele luni au demonstrat că în sectorul de sănătate avem disfuncții manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice și a modului în care unitățile spitalicești se subordonează autorităţilor centrale și locale. Guvernul va aborda și aceste probleme.

Considerăm că toate aceste măsuri pot să contribuie la recâștigarea încrederii în sistemul de sănătate și vrem să colaborăm, pentru aceasta, cu toți factorii din sistem – medici, manageri, asociații profesionale și neguvernamentale”.