Institutul de Politici Publice (IPP) cere Guvernului sa isi asume raspunderea pe pachetul de legi privind achizitiile publice, dupa ce Parlamentul a amanat pentru a treia saptamana consecutiv un vot final pe acest pachet, iar Romania risca sa aiba orice achizitie publica atacata in instanta.

Ce spune IPP:

"Pentru a treia saptamana consecutiv, Parlamentul a refuzat adoptarea pachetului de legi privind achizitiile publice, in ciuda faptului ca Romania a primit deja informarea privind declansarea procedurii de pre-infringement de la Comisia Europeana dupa expirarea termenului de transpunere de 18 aprilie prevazut in cele 3 Directive privind achizitiile publice si concesiunile[1]. Practic, dupa aceasta data, orice achizitie publica facuta de o autoritate contractanta, fara a aplica noul cadru legal prevazut de Directive, este pasibila de corectii financiare de pana la 100% in cazul fondurilor europene si de sanctiuni similare pentru achizitiile cu fonduri de la bugetul de stat. Mai mult, riscam ca orice achizitie publica sa fie atacata in instanta de orice parte interesata, in baza Art. 148, alin. 2[2] si sa fie anulata, intrucat se desfasoara pe legislatie neconforma.

Reforma achizitiilor publice reprezinta una din cele 36 de conditionalitatile ex-ante asumate de Romania pentru utilizarea fondurilor europene structurale si de investitii pentru perioda 2014 - 2020, din care sunt indeplinite doar 14[3]. Neindeplinirea acestora pana la 31 decembrie 2016 va atrage suspendarea fondurilor alocate Romaniei, in conditiile in care la aproape 1 an si jumatate de la debutul noului exercitiu financiar, rata absorbtiei din alocarea financiara de 43 miliarde de euro este 0.

IPP apreciaza ca prin tergiversarea adoptarii pachetului de legi privind achizitiile publice, al carei termen agreat in tabloul de bord transmis Comisiei Europene era ianuarie 2016, Parlamentul se face direct responsabil de un nou esec in absorbtia fondurilor europene in perioada 2014 ¬ 2020 si solicita sa isi asume raspunderea Guvernului pentru finalizarea reformei in achizitiile publice in cel mai scurt timp."

De altfel, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat miercuri ca executivul a avut o discutie cu conducerile Camerelor Parlamentului pentru ca votul sa aiba loc saptamana viitoare, fiind de o importanta maxima atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru inceperea programelor si finantarilor europene.

"Am avut o discutie angajata cu conducerile Camerelor pentru ca eventualul vot pe pachetul de achizitii publice sa aiba loc saptamana viitoare. Este ultima discutie pe care am avut-o, speram in continuare si credem ca este de importanta maxima ca acest vot sa aiba loc, in interesul tuturor, al mediului de afaceri, care asteapta acest pachet, si tine evident de inceperea programelor si finantarilor europene. Acest vot poate determina si conditioneaza vrand - nevrand inceperea si demararea proiectelor pe noua finantare", a spus Dan Suciu, raspunzand unei intrebari referitoare la eventualele garantii pe care premierul Dacian Ciolos le are din partea Parlamentului cu privire la un vot, in 2016, pe acest pachet de legi.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai afirmat ca, in cazul in care se va constata la sfarsitul anului ca nu s-au absorbit fondurile europene, trebuie avut in vedere faptul ca momentul votului pe pachetul de legi privind achizitiile publice a tot fost amanat in Parlament.

"Daca ajungem pe finalul anului si o sa constatam cu totii ca nu s-au absorbit fondurile europene, poate ar trebui sa ne gandim si la acest moment, pe care iata il amanam de cateva saptamani bune, daca nu mai multe luni. Si nu cred ca are rost sa fiu acum fatalist. Sper si speram cu totii ca saptamana viitoare acest vot sa aiba loc si sa nu existe aceasta conditionare pentru absorbtia de fonduri europene pe noul ciclu financiar', a precizat Suciu.