Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" afirma ca initiativa Bancii Nationale a Romaniei de a lansa o moneda omagiala dedicata lui Mihail Manoilescu "poate sa contribuie la promovarea unui model antidemocratic al nationalismului xenofob si antisemit si, totodata, aduce atingere memoriei victimelor fascismului din Romania si Europa".

Moneda omagiala BNRFoto: BNR

Institutul se refera la initiativa BNR de a lansa in circuitul numismatic un set de trei monede cu tema "Guvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei - Ion I. Campineanu, Mihail Manoilescu si Ion I. Lapedatu".

Intr-un comunicat, Institutul "Elie Wiesel" afirma ca, in lucrarile sale, "Mihail Manoilescu a dezvoltat o pledoarie in favoarea dictaturilor fasciste din Germania si Italia, totalitarismului, partidului unic si ideii mussoliniene a corporatismului".

De asemenea, acesta a militat explicit si sistematic impotriva parlamentarismului, pluripartidismului, votului universal si democratiei, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

In plus, revista "Lumea Noua" (1932-1942), pe care Mihail Manoilescu a condus-o, "a reprezentat o tribuna pentru propaganda fascista si rasista" iar sustinerea sa pentru Miscarea Legionara "nu a constat doar in contributii la dezvoltarea doctrinara a acestei organizatii fasciste, ci a inclus si candidatura sa la alegerile parlamentare din 1937 pe listele Partidului Totul pentru Tara".

Institutul mai arata ca "Mihail Manoilescu, ca membru in guvernul condus de Ion Gigurtu si in calitate de publicist adept al nationalismului integral, a fost un sustinator activ al procesului de romanizare care a constat in excluderea evreilor din viata politica, economica si culturala a Romaniei prin confiscari, exproprieri, disponibilizari si restrangerea drepturilor profesionale ale acestora".

"In contextul recrudescentei nationalismului extremist in intreaga Europa, apreciem ca valorile democratiei pot fi protejate numai prin reconsiderarea critica a trecutului traumatic si nu prin glorificarea acestuia", se mai afirma in acest comunicat.

UPDATE: La randul sau, Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, SUA, a transmis o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, "pentru a protesta fata de initiativa Bancii Nationale Romane de a onora memoria lui Mihail Manoilescu prin emiterea unor monede din aur, argint si cupru".

In scrisoarea semnata de Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internationale a Muzeului Holocaustului din Washington, se arata ca Manoilescu, fost guvernator BNR, a fost de asemenea "unul dintre principalii ideologisti fascisti din Romania, un admirator fervent al regimurilor fascist italian si nazist, apropiat ideologic de Garda de Fier, sustinand eliminarea evreilor din viata economica a Romaniei".

Radu Ioanid ii atrage totodata atentia guvernatorului Mugur Isarescu ca nu este prima data cand Banca centrala, sub conducerea sa, "a omagiat politicieni romani recunoscuti drept fascisti si antisemiti", mentionand cazul fostului patriarh ortodox si premier roman Miron Cristea, caruia i-a fost dedicata o moneda din argint in 2010.

"Astfel de monede comemorative emise de Banca Nationala Romana sub conducerea dvs sunt in contradictie cu valorile euro-atlantice la care Romania se straduieste sa adere", mai afirma Ioanid in scrisoare, ce a fost de asemenea transmisa, in copie, si presedintelui Klaus Iohannis sau ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm.