O noua scoala profesionala in sistem dual realizata in parteneriat cu firme aeronautice franceze, dupa modelul scolii profesionale Kronstadt, care pregateste forta de munca pentru companiile cu capital german din Brasov, va functiona din toamna acestui an la Colegiul Tehnic "Transilvania", a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa primarul George Scripcaru, potrivit Agerpres.

Scoala profesionala in sistem dualFoto: Scoala Profesionala Germana Kronstadt

"Aceasta scoala profesionala va pregati forta de munca pentru domeniul aeronautic, tinand cont de societatile cu capital francez din domeniul aeronautic care sunt in Brasov. Si aceasta scoala profesionala va functiona in baza unui parteneriat intre Primaria Brasov, Inspectoratul Scolar Judetean si mai multe firme cu capital francez printre care Airbus. Saptamana trecuta o delegatie, din care a facut parte si viceprimarul Adina Durbaca, s-a deplasat in Franta, in acest scop. Este al doilea parteneriat incheiat de primaria Brasov pentru sustinerea invatamantului profesional in sistem dual, dupa infiintarea Scolii profesionale Kronstadt", a subliniat edilul.

Un proiect similar va fi pus la punct si in domeniul HoReCa, avand in vedere lipsa de personal calificat cu care se confrunta industria hoteliera si unitatile de alimentatie publica.

"Am identificat scolile care vor primi acest statut, urmand sa facem pasii procedurali impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean, apoi hotararea de Consiliu Local pe care o vom trimite la Ministerul Educatiei Nationale pentru aprobare. In sistemul HoReCa s-a constituit o asociatie cu care vom fi parteneri pentru deschiderea scolii profesionale. Se stie ca in acest sector este mare nevoie de forta de munca calificata si bine pregatita fiind vorba de o zona turistica foarte cunoscuta", a mai precizat George Scripcaru.

Conform contractelor incheiate cu firmele care pregatesc forta de munca, toti absolventii acestor scoli profesionale sunt incadrati in firmele respective imediat dupa absolvire.

Amintim ca in septembrie 2012 s-a lansat la Brasov Scoala Profesionala Germana Kronstadt, parte din proiectul invatamantului profesional lansat la inceputul acelui an, care prevede ca dupa doi ani de scolarizare elevii primesc certificat de calificare nivel III recunoscut in Uniunea Europeana si, daca doresc, se pot reintoarce pe ruta liceala pentru a sustine Bacalaureatul.

Scoala Profesionala Germana Kronstadt a fost infiintata in cadrul Colegiului Tehnic "Mircea Cristea" din Brasov, in cladirea fostului liceu "Rulmentul".

Despre invatamantul profesional

Absolventii de clasa a IX-a pot sa opteze, incepand din 2012, sa continue studiile la profesionala. Ei primesc o bursa de 200 de lei lunar, pentru cei doi ani de scoala profesionala. Proiectul a fost lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, care a explicat la acea vreme ca fiecare elev care intra in scoala profesionala beneficiaza de un contract tripartit semnat de elev respectiv parinte, tutore - scoala - firma.

Cadrul legal prevede ca se poate inscrie in invatamantul profesional orice elev care a terminat clasa a IX-a. Invatamantul profesional se poate organiza in scoli profesionale care pot fi unitati independente sau afiliate liceelor tehnologice, dar numai in conditiile in care scoala are un contract incheiat cu cel putin o firma privata la care sa se desfasoare practica elevilor. Oferta pentru acest invatamant profesional este gestionata la nivel de regiune, astfel ca firmele, inspectoratele scolare judetene si primariile sunt cele care pun bazele acestor scoli.

Companiile au asigurat loc de practica pentru fiecare elev, tutore de practica ce ii invata si ii monitorizeaza pe elevi, angajatorul participa de asemenea la oferta curriculara, la ceea ce invata elevii, si in unele cazuri asigura o bursa in plus elevului, pe langa cei 200 de lei lunar primiti odata cu admiterea in invatamantul profesional. Elevii pot face practica si la scoala, dar numai daca scoala are capacitatile necesare, in rest practica desfasurandu-se la firma.

De asemenea, practica poate fi facuta in orice tara a Uniunii Europene, daca firma care incheie contract cu scoala are un centru de pregatire in alta tara. De exemplu, in cazul in care o scoala incheie contract cu un lant hotelier, elevii vor putea fi pregatiti in Germania, Spania sau in orice tara unde lantul respectiv are un centru de formare, respectand conditiile legale din acea tara.

Din partea scolii, elevul primeste echipamente, instrumente de lucru si consiliere scolara.

Scoala Profesionala dureaza doi ani, cu urmatoarea structura: in primul an, elevii fac 40% teorie (525 de ore) si 60% practica (740 de ore), aceasta practica incluzand 6 saptamani care sunt la angajator. Toata practica poate fi facuta la angajator, deci toate cele 740 de ore pot fi facute la angajator, dar cel putin 6 saptamani obligatoriu sunt facute la angajator, a explicat fostul ministru Daniel Funeriu la inceputul anului, atunci cand a lansat Scoala Profesionala.

In anul al doilea de invatamant profesional, va fi 25% teorie (315 ore), 75% practica (885 de ore), iar practica obligatorie la anagajator va fi de 5 saptamani.

La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare nivel III in cadrul european al calificarilor. "Participarea companiei la examenul prin care elevul va obtine acest certificat de calificare este obligatorie", a explicat Funeriu.

In cazul in care exista elevi care termina Scoala Profesionala si vor sa intre din nou la liceu, daca au trecut examenul de final si au primit certificatul de calificare pot reintra in clasa a XI-a pentru a merge spre Bacalaureat. Cei doi ani de profesionala sunt echivalati asadar cu un an de liceu, pentru ca elevii intra in Scoala Profesionala dupa ce termina clasa a IX-a, la varsta de 15-16 ani.

In ce priveste resursele financiare, fostul ministru al Educatiei a explicat la lansarea proiectului ca exista o resursa de 100 de milioane de euro, din fonduri europene, iar banii sunt pusi la dispozitia scolilor, anagajatorilor, inspectoratelor scolare si vor putea fi cheltuite pe echipamente pentru elevi, instrumente de lucru pentru elevi, posiblitati de remunerare a tutorilor - pentru ca fiecare elev va avea un tutore de practica de la nivelul firmei, consiliere scolara si alte cheltuieli pe care le decid scolile.

"Am sa va dau un exemplu: pentru un elev care invata sa devina brutar, din acesti bani se va putea cumpara faina pentru angajator care va fi utilizata in procesul educationale pentru elev; de asemenea va putea sa fie platit tutorele pentru angajator", declara Funeriu.

Potrivit fostului ministru, "acest invatamant profesional va crea o uriasa competitie intre scoli; finantarea scolilor se face in functie de numarul de elevi: ai elevi, ai bani, n-ai elevi, nu ai bani. Dar scoala nu se poate infiinta daca nu exista un contract cu o companie. Angajatorul poate sa aduca cadre didactice care sa predea chiar in scoala si de aceea sunt importante aceste 100 de milioane de euro. Nu e de joaca. Nu va fi un program in care ne prefacem ca merge in practica".

Conditiile integrale, detaliile de inscriere si informatiile despre Scoala Profesionala pot fi gasite pe site-ul special al proiectului aflat in derulare: alegetidrumul.edu.ro. Tot aici pot fi consultate si care sunt Scolile Profesionale din acest moment, pe specializari si companii cu care au incheiat contract.