Marian Vanghelie, primarul suspendat de la Sectorul 5 al Capitalei, a fost transportat, miercuri, de catre soferul sau la Spitalul Universitar, dupa ce a facut o criza renala, a declarat avocatul sau in sala de judecata de la Tribunalul Bucuresti, potrivit Mediafax.

Marian VanghelieFoto: Agerpres

Marian Vanghelie trebuia sa se prezinte miercuri la Tribunalul Bucuresti, pentru un nou termen de judecata in procesul in care este judecat pentru fapte de coruptie. La instanta, avocatul sau a cerut magistratilor sa amane judecarea pe motiv ca Marian Vanghelie nu se poate prezenta, intrucat a fost transportat la spital. Potrivit aparatorului, edilul suspendat a fost dus cu masina de catre soferul sau la sectia de primiri urgente a Spitalului Universitar cu suspiciuni de criza renala.

Judecatorii au admis solicitarea de amanare si au dat un nou termen pentru data de 18 mai.

In acest dosar, Marian Vanghelie se afla sub control judiciar fiind acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.

In 7 iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, unele savarsite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte.

In acelasi dosar sunt judecati, sub control judiciar, si omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, Sorin-Stefan Ciocan, pentru spalare de bani si directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata si pe Marin Dumitru, in stare de libertate, pentru dare de mita.

Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, in calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si partial de Laura Ciocan, a cerut si a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite in cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un "comision" de 20% din incasari.

"Aceste foloase au fost pretinse si primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-si exercita atributiile de serviciu atat in vederea atribuirii de catre Primaria Sectorului 5 si serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achizitii publice firmelor controlate de omul de afaceri cat si pentru a dispune efectuarea platii lucrarilor aferente acestor contracte (valoarea totala a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticoruptie.

Anchetatorii sustin ca foloasele necuvenite la care se face referire in rechizitoriu au constat in predarea de sume de bani, incheierea si executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societati comerciale controlate de catre Vanghelie ori in legatura cu care acesta avea un interes personal, in cedarea partilor sociale si, implicit, a patrimoniului unei societati comerciale catre persoane indicate de edilul suspendat sau in transferul dreptului de proprietate asupra a doua vile catre o persoana indicata de Marian Vanghelie.

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, incheiate contracte de sponsorizare cu Primaria Sectorului 5 Bucuresti, in vederea sustinerii financiare a organizarii unor manifestari publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie si ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au intocmit liste cu semnaturi pentru sustinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infractionala a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei, sustin procurorii.

In aceeasi perioada, "o parte considerabila din sumele de bani si din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mita au fost supuse unor ample operatiuni de spalare de bani", procurorii sustinand ca au fost utilizate circuite financiare fictive, desfasurate de Vanghelie, Niculae si de Laura si Sorin Ciocan, avand rolul de a disimula produsele, obiect al infractiunilor.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD. Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice - Partidul Social Romanesc.