7,9 euro. Atat costa la sursa, in Germania, un litru de dezinfectant spitalicesc cumparat de afaceristul Dan Alexandru Condrea prin compania lui offshore din Cipru. Acelasi litru de dezinfectant se scumpeste de peste 10 ori pe hartie atunci cand Condrea vinde tot catre Condrea, ajungand la 75 - 100 euro. Adica atunci cand offshore-ul sau intermediar din Cipru trimite marfa la firma lui din Romania. RISE Project a obtinut documentele offshore ale tranzactiilor cu furnizorii straini. La final, SRL-ul lui Condrea incaseaza de la spitalele romanesti aproximativ 100 de euro pentru acelasi litru de dezinfectant, din bani publici, dezvaluie RISE Project.

RISE Project continua ancheta inceputa de tolo.ro si arata cum au decurs, in documente, afacerile lui Condrea.

Gazeta Sporturilor a dezvaluit ca dezinfectantii vanduti de Condrea au fost diluati si de zece ori. Practic, Condrea a castigat la doua maini: cu una a umflat pretul de achizitie a materiei prime de zece ori, cu cealalta a diluat dezinfectantul de zece ori. Profitul? De 100 de ori mai mare.

ONG-ul Initiativa Romania a aratat ca in ultimii patru ani, firma romaneasca a lui Condrea, Hexi Pharma, "a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din Romania". 90% dintre acestea au fost parafate fara licitatie.

  • Cat costa la sursa

In anii 2008 si 2009, prin zeci de tranzactii cu frecventa lunara, Dan Alexandru Condrea a cumparat cateva tone de dezinfectanti din Germania. Doua substante de baza folosite in solutii antiseptice l-au interesat pe afacerist in mod special: clorhexidin digluconat si PVP-Iodine.

Corporatiile Evonik Industries si Basf, adica furnizorii nemti, au vandut dezinfectantii catre o firma offshore din Cipru, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, controlata de Dan Alexandru Condrea. Un litru de clorhexidin digluconat vandut de nemti a costat 7,9 euro. Pentru PVP-Iodine, pretul a variat intre 15 euro si 15,9 euro pe litru.

Afacerea era profitabila oricum: dintr-un litru de clorhexidin digluconat adus din Germania, diluat si preparat in Romania, Condrea producea chiar si 50 de litri de Clorhexin B sau A ¬ dezinfectantii finali care ajungeau in spitalele noastre la preturi de peste 9 euro pe litru.

  • Cum a sarit pretul in Cipru

Schema era simpla. Condrea cumpara de la nemti prin offshore-ul cipriot, apoi revindea substantele catre firma lui fanion din Romania, fabrica de dezinfectanti Hexi Pharma. Pe hartie, de la offshore la SRL-ul Hexi Pharma, pretul a suferit mutatii majore.

In cazul clorhexidin digluconat, Condrea cumpara litrul cu 7,9 euro, apoi il revindea firmei sale cu preturi intre 75 si 100 de euro.

La fel, pentru PVP-Iodine, Condrea platea in Germania intre 15 si 15,9 euro pe litru, apoi, in acte, acelasi litru era vandut in familie, de la offshore catre SRL, cu sume intre 75 si 160 euro.

Altfel spus, manevra facuta in contabilitatea firmelor lui Condrea, multiplica de zece ori pretul real al materiei prime, in conditiile in care offshore-ul vindea la suprapret marfa catre SRL-ul Hexi Pharma. De aici, substantele erau procesate in fabrica din Romania, transformandu-se in compusi finali livrati catre spitale.

Citeste continuarea pe RISE Project.