Spitalul de Arsi trimite, marti, catre Directia de Sanatate Publica probele prelevate cu produsele Hexi Pharma folosite in spital, rezultatele analizelor realizate in spital fiind negative, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Spitalul de Arsi, medicul Adrian Stanculea.

Directia de Sanatate Publica a cerut, saptamana trecuta, Spitalului de Arsi din Capitala sa comunice ce tip de produse Hexi Pharma se folosesc in aceasta unitate si se cerea prelevarea de probe de pe corpuri unde s-au folosit aceste produse, a declarat medicul Stanculea.

"Marti vom trimite documentele si probele prelevate de noi. Am testat spray-ul Hexi Pharma pe care noi il folosim, pe un cablu de monitorizare a pacientului, rezultatele fiind negative. Testul facut de noi a iesit bine", a spus Adrian Stanculea.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi sustine ca la unitatea spitaliceasca se folosesc cinci produse Hexi Pharma, niciunul vizat pana acum de ancheta facuta de jurnalistii de la Gazeta Spoturilor.

"Cele doua produse studiate nu le avem, nu le-am avut niciodata. Avem alte cinci produse Hexi Pharma, nu dintre cele vizate de ancheta. Probele luate de noi la testele de autocontrol, pe care le facem periodic, in 95% dintre cazuri au iesit negative. A fost un procent cu 5 % situatii cand au fost identificate nereguli, dar trebuie sa tinem cont ca sunt mai multe elemente la mijloc", a mai sustinut Adrian Stanculea.

Medicul spune ca la nivelul spitalului se asteapta "cu interes rezultatele anchetei de la parchet". Acesta precizeaza ca pana ce o intitutie abilitata a statului nu trage primele concluzii in aceasta situaie, la nivel de spital, nu se poate poate renunta, pe cale legala, la contractul cu Hexi Pharma.

Adresele de la Directia de Sanatate Publica pentru datele cu produsele Hexi Pharma au fost trimise catre mai multe spitale din toata tara. Managerul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti, medicul Monica Pop, a declarat pentru Mediafax ca au primit astfel de solicitari, dar ca la aceasta unitate nu se folosesc produsele Hexi Pharma.

Miscarea CivicaInitiativa Romaniaa realizat o analiza proprie privind situatia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma in perioada 2012-2015, folosind surse guvernamentale deschise (vezi aici documentulAchizitii Publice Hexi Pharma 2007-2015).

Analiza Initiativa Romania arata ca aceasta firma a avut, in anul 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arsi (Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti), cu o valoare totala de 26.150,7 euro. Contractele au fost obtinute prin incredintare directa, nu prin licitatie.