Cantitatea de material lemnos confiscat a crescut cu 45% in primul trimestru din acest an fata de intervalul similar din 2015, arata Ministerul Afacerilor Interne, intr-un comunicat dat publicitatii luni. Ministerul de Interne precizeza ca a intensificat actiunile desfasurate la nivel national si regional atat independent, cat si in sistem integrat, cu participarea tuturor institutiilor responsabile. Astfel, au fost organizate actiuni in comun cu personal din cadrul directiilor silvice, comisariatelor judetene de mediu, inspectoratelor teritoriale de munca si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"In primul trimestru al anului au fost solutionate cu 22% mai multe dosare penale fata de trimestrul I 2015 (+328 de dosare solutionate), fiind inregistrata o crestere cu aproximativ 17% a numarului de infractiuni silvice sesizate din oficiu (de la 940 la 1.098 fapte). De asemenea, cantitatea de material lemnos confiscat a crescut cu 45%, de la 15.000 m3 in 2015, la 22.000 m3 in 2016", se arata in comunicatul MAI.

Reprezentantii ministerului mai arata ca "Anul trecut au fost organizate peste 32.500 de actiuni referitor la verificarea legalitatii transportului de material lemnos si a provenientei, prelucrarii, depozitarii si valorificarii acestuia. In cadrul acestor actiuni au fost verificate peste 85.600 de mijloace de transport, exploatari forestiere, depozite si ocoale silvice."

"Combaterea defrisarilor ilegale constituie una dintre prioritatile MAI, asigurarea protectiei patrimoniului cultural national si al ecosistemelor naturale nationale fiind una dintre directiile de actiune stabilite prin Strategia nationala de ordine si siguranta publica pentru indeplinirea obiectivului general de crestere a gradului de siguranta si protectie a cetateanului", se mai arata in comunicat.

"In scopul maximizarii rezultatelor pe linia combaterii actiunilor ilegale in domeniul silvic, activitatea de cooperare interinstitutionala va fi intensificata, prin desfasurarea unor actiuni integrate cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, precum si cu celelalte institutii din cadrul Sistemului de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala", precizeaza MAI.