Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc luni doua zi de Pasti. In biserici se oficiaza aceeasi slujba care a avut loc in noaptea Invierii si Sfanta Liturghie.

Vesmintele preotilor sunt de culoare alba si, la fel, odajdiile folosite in biserica, preotii poarta in mana, atunci cand binecuvanteaza in timpul slujbelor, aceeasi lumanare aprinsa cu care au impartit Lumina in noapte de Pasti. Tot luni incepe Saptamana Luminata, cand totul sta sub semnul Luminii - simbolul invierii lui Hristos.

Credinciosii se saluta cu "Hristos a Inviat!" si raspund cu "Adevarat a Inviat!", timp ce 40 de zile, pana la Inaltare.

Sarbatoarea Invierii Domnului, cea mai mare in crestinism este singura careia i se dedica trei zile.

Traditii si obiceiuri

In a doua zi de Pasti, se obisnuieste ca finii sa se duca in vizita la nasi, cu colaci, pasca si oua rosii, iar copiii merg la parinti. Nasii trebuie sa ii ospateze pe fini, traditia spunand ca acestia mergeau impreuna la hora satului, scrie crestinortodox.ro.

In cea de-a doua si in cea de-a treia zi de Paste avea loc stropitul ritual cu apa, in amintirea readucerii la viata a fetei de evreu, care a lesinat la aflarea vestii invierii lui Iisus, prin stropirea ei cu apa de catre tinerii care treceau intamplator prin zona.

Asadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar martea fetele ii udau pe feciori. Obiceiul s-a pastrat si in zilele noastre.