Un grup de studenti israelieni la drept acuza faptul ca au fost interogati si controlati la sange pe un aeroport din Romania de o firma de securitate care lucra pentru compania israeliana Israir doar pentru faptul ca erau arabi sau vorbeau limba araba, scrie The Times of Israel.

Studenti arabi in RomaniaFoto: Captura YouTube

Potrivit studentilor, membrii de origine araba din grupul de studenti au fost dusi intr-o camera separata pentru a fi interogati, in timp ce pasagerilor evrei li s-a permis continuarea procedurii de check-in. Unul dintre studentii evrei a reusit sa filmeze incidentul cu telefonul mobil, inainte ca un membru al firmei de securitate sa ii ceara sa opreasca filmarea.

In cele din urma, studentilor arabi li s-a permis urcarea la bordul aeronavei, dar firma de securitate le-a interzis sa isi ia si bagajele cu ei. Acestea au ajuns in Israel 36 de ore mai tarziu.

"Ne-am simtit umiliti. Cei care vorbeam araba am fost dusi intr-o camera separata si am fost perchezitionati", a scris Badia Karem, unul dintre studenti, pe contul sau de Facebook.

Karem afirma ca a fost supus unei proceduri umilitoare de perchezitie corporala. El a adaugat ca atmosfera din camera era "foarte dificila".

Israir a emis un comunicat de presa dupa incident in care afirma ca nu are niciun control asupra procedurilor de control.

"In ceea ce priveste cursele companiei Israeli, procedurile de securitate sunt efectuate de o entitate externa care actioneaza la instructiunile responsabililor de securitate din Israel", a aratat compania.