Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, sustine in Pastorala adresata clerului si credinciosilor ca, sub influenta unor "tendinte seculariste agresive", astazi "se promoveaza contestarea educatiei religioase din scoala", inaltul ierarh apreciind ca "educatia fara religie inseamna scoala fara suflet si neam fara Dumnezeu, fara identitate".

Arhiepiscopul Irineu de Alba IuliaFoto: irineupop.ro

"Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat anul 2016 Anul omagial al educatiei religioase a tineretului ortodox. 'Lumina Evangheliei slavei lui Hristos' (II Cor. 4, 4) este necesara astazi cand, sub influenta unor tendinte seculariste agresive, se promoveaza contestarea educatiei religioase din scoala. In acest sens, este importanta valorificarea perspectivei cuprinzatoare a legaturii dintre Biserica, Familie si Scoala in demersul de formare a copiilor si tinerilor nostri. Educatia fara religie inseamna scoala fara suflet si neam fara Dumnezeu, fara identitate", arata Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, potrivit Agerpres.

IPS Irineu sustine ca, "in societatea actuala impregnata de imoralitate, pacatul este comis si justificat, neascultarea de Legea lui Dumnezeu este incurajata si propagata, iar puterea diabolica a satanei se intinde din ce in ce mai mult asupra oamenilor si asupra natiunilor".

"Contra acestui potop de mizerie, coruptie si impietate, ne putem proteja urmandu-L pe Hristos, 'Lumina lumii' (In. 8, 12), Care, prin cuvantul si harul Sau, ne ajuta sa biruim intunericul pacatului, al erorii si al raului", arata in mesajul sau Arhiepiscopul de Alba Iulia.

IPS Irineu mentioneaza ca Invierea lui Hristos este cel mai mare eveniment al tuturor timpurilor si ca fara Inviere n-ar fi existat nici credinta crestina, nici Evanghelia, nici sfintii, nici Biserica, nici civilizatia crestina care a creat valori nemuritoare pentru umanitate.

"Sarbatoarea Sfintelor Pasti este o sarbatoare a luminii si a luminarii. (...). La aceasta sarbatoare a luminii, noi, crestinii, suntem chemati sa primim lumina si sa fim purtatori de lumina. (...). Crestinii sunt datori sa devina lumina a lumii, sa aprinda lumina lor inaintea oamenilor (...). In felul acesta, ei pot lumina acest veac atat de flagelat de tenebrele intolerantei, indiferentismului si ignorantei, dovedindu-se martori adevarati ai Invierii", mai spune Arhiepiscopul Irineu in cuvantul adresat de Paste clerului si credinciosilor.