Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care introduce pensii speciale pentru jurnalistii care fac parte din "uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publica", proiect criticat de guvern, potrivit Mediafax.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Legea modifica articolul 1 Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, prin introducerea unei noi categorii care vizeaza uniunile de jurnalisti.

Actul normativ prevede ca "prin uniuni de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se intelege persoanele juridice romane de drept privat, fara scop patrimonial, din domenii precum cel al creatiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice si al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publica".

Potrivit Legii nr.8/2006, "cuantumul indemnizatiei reprezinta echivalentul a 50% din pensia cuvenita titularului sau, dupa caz, aflata in plata la data solicitarii", iar indemnizatia nu se acorda persoanelor prevazute la alin. (1) care beneficiaza de indemnizatia acordata potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile ulterioare.

Legea nr 8/2006 prevede ca indemnizatia lunara se acorda, la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea la casa teritoriala de pensii, iar beneficiarul trebuie sa faca dovada calitatii de membru al uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.

Legea pensiilor speciale acordate jurnalistilor nu este oportuna, ca orice modificare legislativa de acest fel, iar jurnalistii au in plus si datoria morala sa nu ceara un statut special, mai ales ca ei au criticat atunci cand altii obtineau asemenea statut, a afirmat Dan Suciu.

Singura asociatie de presa care are acest statut este Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR), potrivit pressone.ro. Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania este o entitate putin cunoscuta chiar si in randul jurnalistilor, iar numele celor care conduc UZPR nu se gasesc nici in casetele redactionale ale ziarelor, nici pe genericele televiziunilor si nici printre editorii agentiilor de presa, potrivit sursei citate.

Printre sponsorii Uniunii se numara cateva firme din Resita, Primaria Anina sau Asociatia culturala Ateneu Sasesc Prundeni, iar lista membrilor cotizanti, actualizata la 1 martie 2016, cuprinde 900 de nume, mai relateaza pressone.ro.