Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a anuntat vineri ca judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti i-au admis o cerere de suspendare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii privind alegerea a numai sase membri pentru viitorul Consiliu.

Potrivit unui comunicat al UNJR, citat de Agerpres, judecatorii au mai decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la art.54 alin. (1) teza I si art.57 din Legea nr.317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a dezbate neconstitutionalitatea acestora in masura in care respectivele texte de lege se interpreteaza in sensul ca mandatul membrilor CSM este de 6 ani calculat individual, si nu ca mandat al Consiliului.

UNJR arata ca, prin Hotararea Plenului CSM din 29 martie 2016, suspendata in acest moment de Curtea de Apel Bucuresti, s-a dispus declansarea procedurii de alegere pentru numai 6 membri ai CSM, fiind omise posturile a 8 membri ai Consiliului.

"Este esential ca instanta de contencios constitutional sa stabileasca cat mai repede daca interpretarea legii in varianta insusita de CSM este contrara sau nu legii supreme. Curtea Constitutionala este singura autoritate in masura, in acest moment, sa deblocheze situatia alegerilor de la CSM", a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.

Aceasta a calificat ca "un gest absolut incalificabil si iresponsabil" actiunea CSM de a solicita Senatului, tocmai in anul alegerilor, modificarea datei la care expira mandatele a opt membri CSM.

UNJR reaminteste ca rolul CSM este unul fundamental pentru Romania ca stat de drept si ca, in orice actiune publica sau privata, in orice luare de pozitie, in oricare demers individual sau colectiv al membrilor sai, acest rol trebuie sa primeze inaintea oricaror interese personale sau de grup.

"UNJR solicita, in consecinta, tuturor membrilor CSM sa isi asume responsabilitatea publica a faptelor lor, care puteau conduce Consiliul la un blocaj absolut inacceptabil, in lipsa demersului nostru judiciar, consfintit in mod neechivoc si executoriu ca fiind unul legitim", a mai spus Dana Girbovan.