Autoritatea Electorala Permanenta a prezentat, vineri, aplicatia informatica pe baza careia se va face desemnarea operatorilor de calculator la sectiile de votare pentru alegerile locale. Vicepresedintele AEP Marian Muhulet a informat, intr-o conferinta de presa, ca vor fi aproximativ 23.000 de operatori ai sistemului informatic de monitorizare a prezentei la urne si de prevenire a votului ilegal, potrivit Agerpres.

Muhulet a declarat ca in luna ianuarie a fost demarata campania de recrutare a operatorilor de calculator. Au fost organizate sesiuni de recrutare, traininguri pentru testarea capacitatilor tehnice IT, fiind puse la dispozitie o platforma si un clip de promovare a acestui proiect, a precizat el.

"In acest moment am reusit sa recrutam un numar suficient de persoane pentru a acoperi toate cele aproximativ 18.600 de sectii de votare ce vor fi organizate la alegerile locale. Avem un numar de localitati unde necesarul nu a fost atins, dar legea ne permite sa mutam operatorii dintr-o localitate intr-alta si, in aceasta perspectiva, speram sa nu fie probleme. Acum prezentam aplicatia pe baza careia vom face tragerea la sorti a operatorilor de calculator, vom face repartitia computerizata pe sectii de votare pe data de 5 mai", a explicat Muhulet.

El a aratat ca fiecare sectie de votare va avea cate un operator de calculator. Daca sunt sectii in care va fi afluenta mai mare de alegatori, va putea fi alocat si un al doilea operator.

"Numarul total de operatori de calculator pe care intentionam sa-i utilizam la aceste alegeri sunt numarul total al sectiilor de votare de 18.616 plus 20%, deci aproximativ 23.000 de persoane vor fi implicate la nivel national", a adaugat Muhulet.

Potrivit acestuia, operatorii de calculator in sectiile de votare vor fi extremitatile sistemului informatic de monitorizare a prezentei si de prevenire a votului ilegal.

"Acest sistem va facilita verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, va semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea inscrierii in listele electorale si va agrega date statistice privind prezenta la vot. Pe baza sistemului de monitorizare a prezentei la vot a fiecarui alegator nu vom mai discuta de vot ilegal, turism electoral", a sustinut Muhulet.

El a spus ca operatorii de calculator vor fi platiti timp de cinci zile cu 85 lei/zi, impozabili, suma stabilita prin Hotarare de Guvern.

"Rolul operatorului este sa preia actul de identitate, sa-l scaneze, sa comunice presedintelui sectiei de votare mesajul pe care l-a primit, ca va regasiti in lista electorala a sectiei de votare la care v-ati prezentat sau ca sunteti in ipostaza de a mai fi votat cineva in locul dumneavoastra, de a nu avea varsta implinita pentru a vota, de a avea drepturile suspendate si atunci mesajele acestea sunt tratate de presedintele sectiei de votare, instiintand organele de politie, refuzand sa permita accesul la vot", a explicat Muhulet.