China vrea sa puna astronauti pe luna pana in 2036, a declarat un inalt oficial din sectorul aerospatial, un anunt ce face parte din ambitiosul program de de explorare chinezesc, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

In 2003, China a devenit a treia tara ce a dus prin forte proprii un om in spatiu, dupa fosta Uniune Sovietica si Statele Unite.

Si-a anuntat apoi planurile de explorare selenara si la sfarsitul lui 2013 a realizat prima aterizare “soft” pe luna din 1976 cu nava spatiala Chang’e-3 si roverul Jade Rabbit.

De asemenea, Beijingul planuieste sa trimita, pentru prima oara in istorie, o sonda pe fata intunecata a lumii, in 2018.

China trebuie “sa-si creasca abilitatile si sa foloseasca urmatorii 15-20 de ani pentru a realiza scopuri de explorare cu echipaj si sa faca pasi fermi pentru poporul chinez prin noi utilizari ale spatiului”, a spus generalul locotenent Zhang Yulin, comandant adjunct al Programului Spatial cu Echipaj al Chinei.

Evolutia programului spatial este o prioritate pentru Beijing, presedintele Xi Jinping cerand ca tara sa se afirme ca putere spatiala.