Autoritatile de la Tiraspol au plasat apararea antiaeriana in pozitie de lupta si pregatita de tragere, dupa ce un presupus avion romanesc ar survola de mai bine de trei saptamani teritoriul separatist din Republica Moldova, relateaza agentia Novosti din Transnistria, care prezinta si o harta cu traseul pe care l-ar fi urmat aeronava, citeaza digi24.ro.

Transnistria pregateste apararea antiariana impotriva unui avion romanescFoto: novostipmr

Potrivit sursei citate, Ministerul Apararii din Transnistria a anuntat ca in perioada 4-27 aprilie, radarele de recunoastere ale fortelor armate din Transnistria au depistat zboruri neautorizate din partea unei aeronave romanesti de tip Diamond DA-42 Twin Star care a intrat in spatiul aerian al regiunii fara a se coordona cu autoritatile relevante din republica separatista.

Potrivit Agerpres, intr-o reuniune prezidata de liderul transnistrean, Evgheni Sevciuk, Oleg Beliakov, copresedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus ca aceste zboruri au fost efectuate la initiativa Chisinaului si au avut ca punct de pornire orasul Iasi. In cursul acestor zboruri a fost realizata o fotografiere aeriana a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, conform Interfax.ru

PotrivitProTV Chisinau, avionul care din 4 aprilie si pana ieri a tot zburat deasupra Moldovei apartine unei companii din Romania, care a castigat o licitatie internationala pentru a crea cartografia si realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

Ministrul Apararii de la Chisinau, Anatol Salaru, spune ca zborurile civile nu trebuie coordonate cu autoritatile de la Tiraspol.

“Noi anuntam comisia unificata de control din timp si atat. Noi am informat si ei au acceptat. Dar acum au decis sa-si arate muschii”, a spus Salaru.