Corpul de Control din Ministerul Sanatatii a demarat controale privind dezinfectantii produsi de compania Hexi Pharma si distribuiti in peste 300 de spitale din 40 de judete din Romania, dezinfectanti despre care o ancheta a Gazetei Sporturilor publicata saptamana aceasta a dezvaluit ca sunt diluati si au calitate foarte slaba. "In cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanti pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora. De asemenea, in cadrul acelorasi controale, se vor recolta probe separat si vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica daca concentratiile inscrise pe eticheta sunt in concordanta cu continutul", informeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Odata cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sanatatii a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Precizam faptul ca aceste controale se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General", precizeaza Ministerul Sanatatii, in comunicat.

Ministerul Sanatatii mai informeaza ca va dispune astazi, prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica, ca toate unitatile sanitare din tara care utilizeaza dezinfectantii achizitionati de la compania Hexifarma sa verifice prin autocontrolul propriu eficienta acestora. Directiile Judetene de Sanatate Publica vor supraveghea acest proces si, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza in laboratoarele proprii.

Parchetul General s-a autosesizat marti in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor care arata ca solutiile ar fi diluate.

Potrivit anchetei realizate de Gazeta Sporturilor, firma Hexi Pharma, care alimenteaza spitalele din Romania cu dezinfectanti, livreaza diluanti cu o cocentratie mult mai mica decat ar trebui sa fie.

Gazeta Sporturilor a publicat luni documente care demonstreaza ca o parte din dezinfectantele folosite in spitalele publice romanesti sunt de foarte slaba calitate, iar Directiile de Sanatate Publica (aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) au inchis ochii ani de zile.

Partea a doua a anchetei, publicata marti, arata ca Hexi Pharma, firma care livreaza dezinfectant de slaba calitate in peste 300 de spitale din 40 de judete din Romania, si laboratorul Unilab, unde se fac analizele, au administratori comuni.

Potrivit autorilor anchetei GSP, acest grup distribuie dezinfectant in peste 300 de spitale si, in ultimul deceniu, a semnat un contract cu statul la fiecare trei zile lucratoare.

Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare frecventa in spitale a bacteriilor rezistente la tratament. Una dintre cauzele acestui fenomen este scaparea de sub control a infectiilor intra-spitalicesti/nosocomiale (cealalta cauza tine de consumul excesiv de antibiotice in Romania).

Inca din 2012, doi medici romani (Oana Romosan și I. S. Bocsan) au publicat un studiu stiintific cu o concluzie clara: “Nu exista nicio indoiala ca principiile fundamentale de monitorizare, preventie si control a infectiilor nosocomiale nu sunt respectate si astfel se explica subraportarea acestor infectii. Frecventa lor reala este semnificativ mai mare decat cea din raportarile oficiale“.

Calitatea produselor dezinfectante folosite in spitale este esentiala, conform literaturii de specialitate, pentru prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale.