Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, ca a semnat decretul de numire a lui Augustin Lazar in functia de procuror general. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, transmisese vinerea trecuta propunerea pentru functia de procuror general catre presedintele Klaus Iohannis, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv dupa interviul sustinut de Augustin Lazar.

Augustin LazarFoto: Captura YouTube

Augustin Lazar are o vechime de 34 de ani in functia de procuror, dintre care 18 ani in functii de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate in care a coordonat si a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara cooperarea judiciara internationala.

Anterior, din anul 2001 pana la finalul anului 2012, el a ocupat functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

"Proiectul managerial are propunerea de a reforma Ministerul Public si de a il ridica la standarde europene, din punct de vedere al managementului si al mentatitatii. Proiectul e bazat pe o cunoastere aprofundata a Ministerului Public, care vine nu doar din experienta ci si din activitatea de cercetator pe care am avut-o fiind si cadru didactic", a spus Augustin Lazar in cadrul interviului pe care l-a sustinut la CSM.

Augustin Lazar a sutinut in fata procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii ca intentioneaza infiintarea unui serviciu de integritate, care ar avea rolul verificarii integritatii magistratilor procurori. De asemenea, Augustin Lazar a precizat ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ar trebui restructurat, sustinand ca ar trebui desfiintate parchetele mici, pentru ca procurorii sa nu mai fie sub influenta persoanelor puternice pe plan local.