Combaterea antisemitismului, raportul recent pe aceasta tema adoptat la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si situatia actuala din Europa au constituit subiectele abordate in cadrul unei intrevederi pe care senatorul Titus Corlatean a avut-o cu Radu Ioanid, directorul programului arhivistic international al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, transmite Agerpres.

Presedintele Comisiei speciale pentru aderarea Romaniei la Schengen, senatorul Titus Corlatean, a efectuat marti si miercuri o vizita de lucru la Washington, unde a avut intalniri la Congresul SUA si la Departamentul de Stat.

Titus Corlatean si Radu Ioanid au facut "o evaluare a situatiei din Europa unde in ultimii ani se constata o intensificare a retoricii si manifestarilor antisemite, accentuata in ultima perioada de prezenta refugiatilor din zona Orientului Mijlociu".

Oficialul american a salutat adoptarea recenta de catre APCE a raportului si rezolutiei privind necesitatea combaterii antisemitismului.

"De asemenea, in cadrul discutiei, cei doi oficiali au avut o evaluare pozitiva a practicii constante a Romaniei pe linia cunoasterii trecutului istoric, promovarii valorilor umane ale tolerantei si nediscriminarii, combaterii antisemitismului si comemorarii victimelor Holocaustului. Au apreciat preluarea de catre Romania, la inceputul acestui an, a presedintiei Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, ca recunoastere a angajamentului si contributiei tarii noastre la efortul de afirmare a valorilor demnitatii umane si respectului intre comunitati la nivelul intregii societati europene", se arata intr-un comunicat al Senatulu.

Corlatean a exprimat interes si sustinere pentru initiativa comuna a Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite si Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania "Elie Wiesel" in sensul crearii unor programe menite sa sensibilizeze reprezentantii din administratia publica si responsabilii din partidele politice din Romania, inclusiv in procesul de selectie a unor candidaturi institutionale sau electorale, fata de importanta unei abordari consecvent responsabile cu privire la decizii sau manifestari care pot aduce atingere memoriei victimelor Holocaustului si eforturilor constante ale Romaniei de combatere a retoricii antisemite.