Premierul Dacian Ciolos spera ca demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, sa ii convinga pe toti artistii de la Opera ca vor putea gasi la minister ''acel pol de stabilitate si decizie administrativa coerenta de care au nevoie'' si lanseaza un apel la dialog.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, si-a depus mandatul astazi cu speranta ca gestul sau va contribui la detensionarea situatiei de la Opera Nationala. Din pacate, un sir de decizii grele si tensiuni acumulate de-a lungul timpului au facut ca procesul de reforma pe care Vlad l-a incercat la Opera sa nu mearga in directia pe care am dorit-o cu totii. Reforma, atitudinea moderna si performanta in institutiile de cultura si in actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, pana acum, a reusit sa le impuna, cu exceptia acestei situatii punctuale, nefericite si grave de la Opera. Mai sper ca decizia lui de astazi sa-i convinga pe toti artistii de la Opera ca vor putea gasi la Ministerul Culturii acel pol de stabilitate si decizie administrativa coerenta de care au nevoie. Nu sunt deloc bucuros ca a trebuit sa ajungem aici pentru a detensiona situatia si fac un apel la toti cei implicati in viitorul Operei Nationale sa inteleaga ca toleranta reciproca, dialogul si constiinta responsabilitatii actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe", a motivat seful Executivului pe Facebook decizia schimbarii ministrului Culturii, noteaza Mediafax.

El a subliniat ca aceasta directie reformista in ceea ce priveste managementul cultural trebuie sa continue la Ministerul Culturii, calificand-o drept principala contributie pe care Vlad Alexandrescu o lasa in urma.

"De asemenea, vreau sa-l rog sa continue sa ne sprijine intr-un alt proiect pe care l-a lansat si care trebuie sa mearga inainte: subscriptia publica pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului"", a concluzionat premierul.

Declaratiile vin in contextul in care mai multe personalitati publice si-au exprimat solidaritatea cu Vlad Alexandrescu, un protest pentru sustinerea sa fiind anuntat pe retelele de socializare.

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat miercuri nemultumit de modul in care Ministerul Culturii a gestionat scandalul de la Opera Nationala, spunand ca este "un contraexemplu de implicare", acesta fiind unul dintre cele trei reprosuri majore pe care le are catre Executiv.

"O a treia nemultumire este, inteleg, in curs de rezolvare si s-a referit, evident, la situatia de la Opera. Este un contraexemplu de implicare a unui minister ceea ce s-a intamplat la Opera. Cred ca au ramas putine greseli imaginabile care nu au fost facute de catre Ministrul Culturii in aceasta chestiune", a afirmat seful statului.