Fostul presedinte Traian Basescu a fost audiat miercuri la Parchetul Militar in legatura cu o plangere depusa de senatorul Ioan Ghise in care acesta reclama faptul ca a fost evacuat in anul 2012 de la o ceremonie desfasurata la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, informeaza Agerpres.

"Am fost chemat la Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti pentru o declaratie legata de plangerea pe care a facut-o senatorul Ghise ca a fost evacuat de la ceremonia desfasurata la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Nationale din 2012. (...) Am dat o declaratie", a spus Traian Basescu, la iesirea din sediul Parchetului Militar.

Intrebat de jurnalisti ce le-a spus procurorilor, Traian Basescu a spus ca "ce a stiut".

Senatorul Ioan Ghise a depus initial o plangere la Parchetul General in care l-a acuzat pe Traian Basescu ca a ordonat ofiterilor SPP sa il dea afara de la receptia de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni. Ghise a afisat atunci un banner de protest privind referendumul de demitere a fostului presedinte.

Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti. Imediat dupa incidentul din 2012, Ioan Ghise anunta ca il va actiona in instanta pe Traian Basescu pentru ultraj.

Cu circa doua ore inainte sa ajunga la Parchet, fostul presedinte ceruse procurorilor, prin intermediul paginii sale de Facebook, sa confirme solutiile de neincepere a urmariri penale sau sa trimita dosarele catre judecatori.

Postarea lui Traian Basescu:

"Ori va reconfirmati NUP-urile, ori trimiteti dosarele in instanta. Eu nu am nimic de negociat.

Am fost ministru al transporturilor in 5 guverne, timp in care s-au reabilitat peste 2.000 de km de drumuri nationale si peste 200 de km de cai ferate. Nu a existat niciun dosar pentru modul de desfasurare a licitatiilor.

Am fost Primar General al Capitalei timp de 4 ani si jumatate, gestionind bugete de peste 1,2 miliarde dolari anual, cu lucrari mari cum ar fi contorizarea pentru incalzire a scarilor de bloc, modernizarea a 750 de puncte termice, modernizarea a 120 de km linii de tramvai, constructia liniei 41, asfaltarea a sute de km de strazi si bulevarde. Nu a existat niciun dosar pentru modul de desfasurare a licitatiilor.

Cu toate acestea, la PICCJ am o biblioteca de dosare penale generate de reclamatii ale oamenilor turnatorului Voiculescu, dosare care, dupa ce au primit NUP de la procurorii de caz, au fost redeschise in anul 2015 la cererea fostului Procuror General Nitu.

Nu contest dreptul PICCJ de a redeschide aceste dosare, dar contest faptul ca toate sunt tinute deschise spre a fi utilizate politic. In opinia mea, procurorii au doua solutii si anume: ori constata temeinicia solutiei initiale a PICCJ de neincepere a urmaririi penale, sau ma audiaza dupa care trimit dosarul in instanta daca asa vor considera.

Prin mentinerea acestor dosare fara a lua o decizie, procurorii nu fac decit sa astepte momentul potrivit pentru a le utiliza conform dispozitiilor sefilor in interesul acestora sau in interes politic, ceea ce este inadmisibil. Retineti, eu nu am nimic de negociat!"