Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Laurian Anastasof, a declarat, luni, ca anul acesta avioanele de lupta au fost ridicate in aer de patru ori si a afirmat ca niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spatiul aerian al Romaniei, scrie Agerpres.

Anastasof a explicat ca in situatia in care aeronavele rusesti depasesc 100 km de la tarmurile Crimeii, zborurile respective pot determina ingrijorare din partea NATO.

"Distantele la care aceste zboruri se realizeaza sunt in general peste 100 km. Distanta din acest loc pana in Crimeea este de 380 km, iar daca un avion rusesc decoleaza dintr-o baza din Crimeea in acest moment si depaseste 100 km fata de tarmurile Crimeii, el deja devine un zbor care poate determina ingrijorare din partea aliantei. La 20 de mile in exteriorul zonei de informare nationala procedura NATO ne obliga sa ridicam avioanele in aer. S-a intamplat anul acesta de patru ori. Repet, niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spatiul aerian national", a afirmat Anastasof, la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu.

El a precizat ca au existat situatii in care in apropierea spatiului aerian national au fost zboruri ale Federatiei Ruse care au determinat decolarea aeronavelor de la Campia Turzii sau de la Mihail Kogalniceanu.

"Spatiul aerian a fost, este si va fi intotdeauna aparat de catre Fortele Aeriene Romane cu mijloace aeriene sau cu rachete cu baza la sol", a mai spus Anastasof.