Ministerul Educatiei a lansat competitia pentru finantarea proiectelor de dezvoltare institutionala pentru universitatile de stat. Suma pusa in joc: 19 milioane lei

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 22 aprilie 2016, 18:54 Actualitate | Esenţial

Ministerul Educatiei a lansat saptamana aceasta prima competitie de proiecte finantate din fondul de dezvoltare institutionala destinat universitatilor de stat - FDI 2016. Fondul are ca scop sustinerea proiectelor de dezvoltare institutionala de la nivelul universitatilor de stat, pentru a creste capacitatea institutionala si pentru a imbunatati calitatea sistemului national de invatamant superior. Pentru acest an, suma totala a fondului de dezvoltare institutionala este de aproximativ 19 miloane lei, anunta MENCS intr-un comunicat de presa.

Competitia se desfasoara potrivit prevederilor Metodologiei de alocare si utilizare a fondului pentru dezvoltare institutionala a universitatilor de stat, aprobata prin Ordinul de ministru nr. 3.632/2016.

Fondul pentru dezvoltare institutionala (FDI) este alocat din bugetul de stat aferent finantarii institutionale.

"Este pentru prima data cand fondurile din FDI sunt alocate prin competitie de proiecte institutionale, desi Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior a propus acest mecanism din 2012. Ma bucur ca am reusit sa operationalizam unul dintre principalele mecanisme prin care, impreuna cu universitatile, facem pasi concreti in domenii de prioritate nationala privind invatamantul superior", a declarat ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Astfel, sunt vizate pentru finantare din FDI 2016 patru domenii strategice:
 •  cresterea echitatii sociale, in vederea incluziunii sociale si sporirea accesului la invatamantul superior (inclusiv cele privitoare la consilierea si orientarea in cariera);
 •  internationalizarea invatamantului superior din Romania;
 •  asigurarea transparentei in gestiunea studentilor si implementarea Registrului Matricol Unic al Universitatilor din Romania;
 •  asigurarea functionarii in bune conditii a gradinilor botanice universitare si a statiunilor didactice din  structura universitatilor.

Potrivit metodologiei, o universitate poate depune maximum trei proiecte pe domenii diferite de dezvoltare institutionala (cel mult un proiect pe domeniu strategic). Suma maxima care poate fi obtinuta de universitate pentru fiecare proiect este de 350.000 lei, exceptie facand proiectele ce vizeaza gradinile botanice care pot obtine finantare de pana la 1milion lei, informeaza ministerul.

Competitia este organizata si coordonata de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS), care va evalua si selecta proiectele depuse de universitati, pana pe data de 4 mai 2016 (prima competitie), respectiv 6 iunie 2016 (a doua competitie). Depunerea proiectelor se realizeaza exclusiv online, pe platforma UDiManager administrata de UEFISCDI.

Calendarul detaliat de desfasurare a competitiei de proiecte si alte detalii privind intregul proces sunt disponibile pe http://www.cnfis.ro/finantare/dezvoltare-institutionala/
[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

413 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri